Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onzekerheid over Egyptische uienvolumes

"We weten nog steeds niet hoe de prijzen zullen zijn"

De hervatting van de Egyptische uienexport, na een zes maanden durend verbod, maakt een einde aan het lange wachten van Egyptische exporteurs en hun klanten. "Er blijven echter twijfels bestaan over hoe het seizoen zal verlopen", zegt Mina Eissa, een Egyptische uienexporteur.

"In verschillende landen, zoals Saudi-Arabiƫ, Nederland, Pakistan en Rusland - in de afgelopen jaren onze top vijf exportmarkten - kijkt men reikhalzend uit naar Egyptische uien. We verwachten een sterke vraag vanuit deze landen en schatten dat er dit seizoen ook minstens 300.000 ton uien zal worden geƫxporteerd."

Volgens verklaringen van functionarissen van het Egyptische ministerie van Landbouw, gerapporteerd door Asharq Business, is de uienteelt en de volumes dit seizoen toegenomen, wat het einde betekent van het tekort en de inflatie op de lokale markt.

Er zijn echter andere factoren om in de komende periode rekening mee te houden die het seizoen kunnen verstoren. Mina: "Het blijft afwachten of deze voorspellingen werkelijkheid worden bij de oogst. Klimaatverandering en opbrengstreducties kunnen een impact hebben op de volumes. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheden en normen van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, die ook de exporteerbare volumes zullen bepalen." De oogst van de volgende uiencyclus wordt in april verwacht en zal voor meer duidelijkheid zorgen, zo is de verwachting.

De lokale markt zal ook de bepalende factor blijven in de exportstromen en prijzen, zegt Mina: "De sterke internationale vraag naar Egyptische uien heeft bijgedragen aan de prijsstijging van vorig seizoen en heeft uiteindelijk geleid tot de daaropvolgende exportbeperkingen. Er is een prijsdrempel die uien in Egypte niet kunnen overschrijden, en als dat gebeurt, zal de regering niet aarzelen om een nieuw verbod op te leggen. Toen het verbod begin april werd opgeheven, was het doel van de regering om de prijs op het niveau van 25 pond per kg te houden."

"Er is een tweeledige zorg: dat de prijzen zullen stijgen tot het punt dat leidt tot een exportverbod, of dat ze zullen instorten tot het punt dat de teelt volgend jaar wordt verminderd, wat betekent dat het crisisscenario zich zal herhalen," zegt de exporteur.

"Het staat vast dat de vraag dit jaar hoog zal zijn. Maar we weten nog steeds niet hoe de prijzen zullen zijn. Het zal allemaal afhangen van de daadwerkelijke oogstvolumes," concludeert Mina.

Voor meer informatie:
Mina Eissa
Rejoice Pro
Tel: +20 128 844 4469
[email protected]
www.rejoicepro.com

Publicatiedatum: