Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recente neerslag goed nieuws voor Spaanse watervoorraad

Tijdens de paasweek viel er meer dan 100 liter water per vierkante meter in uitgestrekte gebieden in het zuiden, centrum en het noorden van Spanje. Over het hele land bezien viel meer dan het drievoudige van wat gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Echter, in het oosten, Cantabrië en in het zuiden van de Canarische Eilanden viel er weinig tot geen regen. Vooral het stroomgebied van de Guadalquivir zag een opmerkelijke capaciteitstoename van 30% naar 42,9%, zo blijkt uit cijfers van het ministerie voor Ecologische Transitie.

Er zijn welkome verbeteringen geregistreerd in de stroomgebieden van Catalonië, Segura, Andalusische Middellandse Zee en Guadalete-Barbate. Toch ligt de capaciteit er nog onder het tienjarige gemiddelde. In Cantabrië, Galicië en Baskenland zijn de waterbekkens al langer bijna volledig gevuld. Het debiet van de Duero, Taag en Ebro, drie grote rivieren, is fors gestegen.

De totale huidige Spaanse watervoorraad van 35.375 hm3 benadert het tienjarig gemiddelde van 35.526 hm3. Vorig jaar bedroeg de waterreserve slechts 28.886 hm3. Navarra zit op 95% van zijn capaciteit, terwijl Murcia, Andalusië en de Valenciaanse Gemeenschap kampen met de laagste watervoorraden.

De meteorologische dienst Aemet geeft aan dat in maart 120 liter per vierkante meter werd verzameld, waardoor de stroomgebieden in het westen van het land niet meer in een droogtesituatie verkeren. Toch blijft er een gebrek aan langdurige regenval in een groot deel van Spanje. De geografische verschillen in de neerslag zijn opmerkelijk. Vooral in het oosten van het land blijven de voorraden onder de helft van het gebruikelijke niveau steken.

Bron: efeagro.com

Publicatiedatum: