Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fan Wenzhou van Planasa:

"We willen meer goede rassen introduceren in China en een merk opbouwen"

In het gebied van Yunnan in China is de blauwe bessenmarkt gegroeid. De traditionele rassen 542, 1545 en 15122 zijn geplant op ongeveer 1.500 hectare in Yunnan. Het ras 1542 heeft grote vruchten, een goede weerstand, een hoge opbrengst en een lekkere smaak. Het ras kan in november tot mei het volgende jaar in de regio geteeld worden.

"Wij zijn een wereldwijde veredelaar van zachtfruit uit Spanje en doen zaken over de hele wereld. China is een snel ontwikkelende markt," vertelt Fan Wenzhuo, uitvoerend directeur en algemeen manager van Planasa China. "Telers moeten lid zijn voordat ze onze rassen kunnen kopen. We bieden technische begeleiding bij de teelt en de oogst is alleen voor leden. Daarnaast zijn we bewust bezig met het voorkomen van namaak van onze rassen."

Introductie van blauwe bessen, frambozen en bramen in China
De provincie Yunnan heeft een goed klimaat om blauwe bessen te telen. Deze worden in de grond geteeld maar de laatste jaren is de teelt op substraat meer toegenomen.

Op basis van een ruwe berekening is de substraatteelt van blauwe bessen in Yunnan nu meer dan 65.000 hectare. De potentie van sustraatteelt is groot. "We hebben een kwekerij gebouwd in de provincie Yunnan waar jaarlijks 5 miljoen stekken worden geteeld. In de toekomst willen we uitbreiden naar de markten van Guangdong en Sichuan. We willen als één van 's werelds grootste zachtfruitveredelaars meer kwaliteitsrassen naar China brengen."

"In de komende vijf jaar willen we een kwekerij in Yunnan opzetten. Daarmee willen we werken aan premiumfruit in de vorm van blauwe bessen, frambozen en bramen. Veel consumenten eten blauwe bessen in China. Dat willen we blijven stimuleren met goede rassen en goede teelt."

De blauwe bessenmarkt in Yunnan kent een periode waarin veel winst wordt gemaakt. Daardoor wordt er veel geïnvesteerd in deze markt. Dit leidt tot concurrentie en dalende prijzen. Als gevolg daarvan zal de innovatie, supply chain management en arbeidsmanagement verbeteren. Water- en meststoftechnologie, AI, robots en andere aspecten zullen daarnaast worden verbeterd. In China zijn de meeste consumenten van blauwe bessen te vinden in de hoofdsteden. Er moet nagedacht worden over hoe het transport zo efficiënt en goedkoop mogelijk kan plaatsvinden van Yunnan naar de consumenten.

Versterk de rasbescherming
"Zonder rasbescherming kan een gezonde markt zich niet ontwikkelen. Vergeleken met tien jaar geleden heeft China vooruitgang geboekt in rasbescherming met betere wetten. Er is echter nog veel ruimte voor verbetering. Planasa heeft een team van advocaten opgebouwd die het kopiëren van rassen bestrijdt. De sector kan zich alleen ontwikkelen als alle partijen samenwerken om rassen te beschermen."

Voor meer informatie:
Li ZhouYan
Planasa
[email protected]
www.planasa.com

Publicatiedatum: