Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Devaluatie Egyptisch pond stuwt EU-aardappelmarkt op

Volgens analisten van EastFruit heeft de scherpe devaluatie van het Egyptische pond een opmerkelijke invloed op de aardappelmarkt in Europa.

Op 6 maart 2024 liet de Egyptische regering de officiële wisselkoers van de lokale valuta vrij fluctueren, wat leidde tot een toename van de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van het Egyptische pond met meer dan 61% op slechts één dag. In totaal is de Egyptische munteenheid in de afgelopen twee jaar meer dan drie keer in waarde gedaald.

De devaluatie viel samen met het exportseizoen van Egyptische aardappelen. Aangezien aardappelen een van de belangrijkste exportgewassen van het land zijn en de prijzen voor aardappelen in Europa historisch hoog zijn, kwam de devaluatie op het juiste moment voor deze markt. Dit zorgde voor enige verlichting van de gespannen situatie met betrekking tot het aardappeltekort en voorkwam voorlopig verdere prijsstijgingen.

Egypte behoort tot de top 5 grootste aardappelexporteurs ter wereld en levert deze producten aan een breed scala van landen over de hele wereld. Belangrijke markten voor Egyptische aardappelen zijn onder andere Rusland, de Europese Unie, de VAE, Libanon, Irak, Koeweit en Syrië. Bovendien worden aardappelen uit Egypte zelfs geëxporteerd naar landen zo ver weg als Indonesië. Echter, het huidige seizoen wordt gekenmerkt door extra moeilijkheden in de export van aardappelen vanwege de Houthi-terreur in de Rode Zee, waardoor de export vanuit Egypte naar EU-landen nog aantrekkelijker wordt.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: