Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Xenia-perenteler Herman van Ingen uit Lienden:

"Niet alleen de nachtvorst, maar tegengaan Pseudomonas belangrijkste overweging bij aanschaf mobiele windmachine"

Tholen - Dat het weer extremer wordt, hoef je de hedendaagse fruittelers niet te vertellen. "We hebben nu ook weer een zeer warme start van het jaar, vergelijkbaar met 1990. Dat maakt tegelijkertijd het nachtvorstrisico en -periode erg groot en lang", vertelt Ernst Slabbekoorn van Swift International, de distributeur voor mobiele nachtvorstbestrijdingsmachines, die worden ontwikkeld en geproduceerd in Nieuw-Zeeland. Als distributeur werkt Swift International samen met servicepartner Zeelandtrac uit 's-Gravenpolder.

"Onze mobiele windmachine trekt warme lucht via Venturi werking uit de hogere inversie laag naar beneden en vermengt deze met de koude lucht aan de grond nadat de koude inversie aan de grond door windkracht van de machine is open gebroken. Wereldwijd draaien er inmiddels al vele honderden machines en met name de mobiliteit, gebruiksgemak en efficiency worden zeer gewaardeerd. Het is gewoon de slimste oplossing tegen nachtvorst", vertelt Ernst. "Vanwege het vroege voorjaar hebben we extra machines laten produceren en daar zijn er nog van beschikbaar voor directe levering. De natuur is twee tot drie weken vroeger dan vorig jaar en het is nog een lange tijd tot 11 mei."

Het is nu eind maart en we hebben dit jaar al meer machines verkocht dan de drie voorgaande jaren. De mobiele nachtvorstbestrijdingsmachines worden ingezet bij tal van fruitsoorten, zoals peren, kiwi's, wijndruiven, steenfruit, appelen en blauwe bessen. We hebben dit jaar al een behoorlijk aantal mooie orders mogen uitleveren", vertelt Ernst. Swift International heeft de komende twee weken nog aankomsten van nieuwe machines en er zijn nog machines van beide types beschikbaar.

Ook de vraag vanuit de Duitstalige gebieden ziet hij toenemen. "We hebben op de Fruit Logistica en Fruchtwelt Bodensee in respectievelijk Berlijn en Friedrichshafen goede contacten gelegd en hebben ook in deze voor ons relatief nieuwe markt mooie orders op staan om te leveren!"


Swift International heeft inmiddels ook een serie machines geleverd die ingezet worden in de teelt van blauwe bessen en met name in percelen met een aantal van de Sekoya variƫteiten. Er staan nog twee grote bestellingen gepland om te leveren in de teelt van blauwe bessen.

Referentie Xenia-perenteler Herman van Ingen
Niet alleen nachtvorstbestrijding is voor telers een overweging om de mobiele nachtvorstbestrijdingsmachines aan te schaffen; zo investeerde fruitteler Herman van Ingen uit Lienden - tevens voorzitter van telersvereniging Xenia - in de mobiele nachtvorstbestrijdingsmachines om naast nachtvorst ook de bacterieziekte Pseudomonas te voorkomen. "Momenteel zorgt dit voor veel te veel schade, waardoor de bloesems infecteren en afsterven."

"Zeker in de jonge aanplant van de Xenia-peren zien we problemen met Pseudomonas ontstaan. Uit de literatuur weten we dat deze bodemziekte zich vooral kan ontwikkelen bij een temperatuur van 0 graden in combinatie met spatwater, dat de bacterie over de bomen verspreidt. Met deze windmachine hopen we de verspreiding van de bacterie te voorkomen, waardoor we een goed gewas kunnen plukken", vertelt Herman.

De fruitteler heeft gekozen voor de aanschaf van de grote variant, die ruim voldoende moet zijn om zijn perceel van 4,5 hectare af te dekken. "Voor ons is de oogstzekerheid die niet door de bacterie kan worden aangetast de belangrijkste reden om een machine te bestellen. Dat is een andere overweging dan de meeste telers, die hem gebruiken tegen nachtvorst. Voor strenge vorst hebben wij in onze regio's de windmachine niet noodzakelijk nodig, want er is voldoende oppervlaktewater beschikbaar. Maar na opnieuw een zeer natte winter hebben we best veel zorgen om dan weer opnieuw water via beregening over het gewas te beregenen en zeker voor Pseudomonas is dit niet goed."

Voor meer informatie:
Ernst Slabbekoorn
Swift International
+31644138650 (WhatsApp)
sales@frostfans.eu
www.frostfans.eu