Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse aardappeltelers bezorgd over buitensporige kosten

Italiaanse telers vragen zich af tegen welke prijs ze hun aardappelen zullen verkopen, nu de prijs van pootgoed bijna dubbel zo hoog is als voorgaande jaren. Aardappeltelers in het zuiden en midden van Italië uiten hun bezorgdheid over de teeltkosten die de pan uit rijzen.

"Er worden nog steeds voorraden van de oogst van vorige herfst verhandeld, maar we denken al aan het komende verkoopseizoen", zegt een teler. "Vooral de hoge teeltkosten, het gebrek aan pootgoed en het risico dat dit basisproduct niet meer door alle consumenten gekocht kan worden wegens te duur drukken op het gemoed van de telers."

De telers leggen uit dat het poten van een hectare dit jaar ruim € 4.000 kost in vergelijking met de € 2.300 van vorig jaar, aangezien de prijs van het pootgoed is gestegen van € 80-100 per 100 kilo naar € 170-200. Daarnaast zijn er andere kostenposten zoals meststoffen, irrigatie, brandstof en arbeid. De totale kost per hectare nadert de € 10.000. "Normaal gesproken zijn er ongeveer 2,3 ton pootaardappelen nodig voor een hectare land. De pootafstand bedraagt 35 cm."

De telers uiten ook hun zorgen over mogelijke leveringsproblemen. "We zijn bang om te laat te worden geïnformeerd over een eventuele lagere beschikbaarheid van pootgoed. Er zijn mensen die al in december pootaardappelen hebben moeten bestellen, zonder zelfs de prijzen te kennen. We zijn eigenlijk gedwongen om altijd ja te zeggen. Ook zijn er zorgen over de kwaliteit van het product dat geleverd zal worden, gezien de hoge vraag tegenover een beperkt aanbod."

Publicatiedatum: