Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Huerta Tropical (Spanje)

"Prijzen Spaanse avocado's worden door grote handelaren opgedreven"

Er worden in de maand maart nog steeds avocado's geplukt aan de Costa Tropical van de Spaanse provincie Granada. "Momenteel worden er Pinkerton en Hass avocado's geoogst, en kleine hoeveelheden van wat bekend staat als snackavocado's", zegt Borja Piedra van Huerta Tropical, een online verkoopplatform voor exoten.

"Hoewel Motril en Salobreña bevoorrechte gebieden zijn voor de tropische teelt in Andalusië wegens het smeltwater van de Sierra Nevada en watertoevoer via kanalen, heeft de hitte tijdens de bloeifase de gewassen er net zo hard getroffen als in de nabijgelegen streek La Axarquía. De bloei was overvloedig, maar de hoge temperaturen zorgden voor veel uitval van de bloesems, in veel gevallen tot 50-60%. De vruchtzetting was niet goed."

"Tegenover die kleinere oogst staat een steeds groter wordende vraag naar Spaanse avocado's", vervolgt Borja. "omdat zowel in Spanje als in Europa de kwaliteit van ons product wordt erkend. Echter, de hoge vraag, vooral van handelaren die hun commerciële verplichtingen moesten nakomen, heeft dit seizoen een opwaartse spiraal in de prijzen veroorzaakt."

Ondanks problemen in de teelt is de Andalusische avocado-export in de eerste vier maanden van het seizoen met 19% in volume en 24% in waarde gestegen ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit gegevens van de gewestelijke overheid. "De vraag is of de kleinere handelsbedrijven die alleen met Spaanse avocado's werken en de consument in Spanje dit prijsniveau kunnen dragen", merkt hij op.

Warmste lente sinds 1961
Andalusië heeft vorig jaar op de limiet geleefd wat temperatuur en neerslag betreft. In de lente was het 2,2 graden warmer dan gemiddeld. Het was het warmste voorjaar sinds 1961. Avocado was niet het enige tropische gewas dat leed onder de hitte. "Ook mango werd getroffen. Vaak worden de eerste bloesems van de mango's in maart verwijderd om te voorkomen dat de kou ze zou beschadigen. De bomen hebben dan een tweede bloei in april/mei, die de zomeroogst produceert. Maar vorig jaar was het in die maanden abnormaal warm met temperaturen boven de 30°C. De bloesems kunnen dit niet aan. Sommige telers hebben tot 90% van de oogst verloren", vertelt Borja.

April was 3,9 graden, augustus 2,0 graden en januari 2024 3,0 graden warmer dan gemiddeld in Andalusië. Er werden nieuwe records gevestigd in dit Zuid-Spaanse gewest. Het had ook gevolgen voor de cherimoyateelt. "Over het algemeen gaat de oogst eind september/begin oktober van start, maar dit jaar was er al fruit in augustus. En de maten waren groot, want de hitte versnelde de rijping", legt hij uit. "De volumes kwamen niet alleen eerder, ze stapelden zich ook op en al het fruit dat we gespreid over drieënhalve maand zouden moeten oogsten, tot in december, kwam het pakstation binnen in slechts twee maanden, namelijk september en oktober. Voor het eerst sinds lang is de telersprijs voor cherimoya's fors gedaald."

Grotere diversificatie is gewenst
"Hoewel het klimaat cyclisch is, is er een duidelijke opwaartse trend in de temperaturen. Daarom is rassendiversificatie in de tropische teelt wenselijk, met rassen die niet allemaal tegelijk bloeien en rijp worden, zodat telers het risico kunnen spreiden", zegt Borja.

Naast de populaire gewassen hebben meer recent geïntroduceerde fruitsoorten zoals dragonfruit of passiefruit vorig jaar een grotere weerstand getoond tegen de extreme omstandigheden. "Voor dragonfruit was het een goed jaar. Het is een fruitsoort dat hoge temperaturen verdraagt en, vooral, het vereist niet de watertoevoer die andere tropische gewassen nodig hebben. De plant is bovendien zeer productief en wordt niet door veel ziekten aangetast. En hoewel de telersprijzen geleidelijk dalen naarmate het areaal in Spanje toeneemt, blijft het een rendabel product."

Voor meer informatie:
Huerta Tropical
Calle Santo Domingo S/N, Polígono El Vadillo
Motril (Granada) – Spanje
Tel: +34 690 30 86 68
hola@huertatropical.com
https://huertatropical.com

Publicatiedatum: