Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Consorzio Apam (Italië)

"Het is een lastig citroenenseizoen"

De citroenenmarkt bevindt zich wereldwijd in een negatieve conjunctuur. De vraag vanuit de retail bereikt een historisch dieptepunt. Zelfs winkelacties tegen bodemprijzen slagen er niet in om de telers ademruimte te geven. In een dergelijk scenario lijkt leveren aan de verwerkingsindustrie de uitweg te zijn, maar in Italië dekken de prijzen nauwelijks meer dan de kostprijs van de oogst zelf.

Consorzio Apam verenigt 257 leden die samen een areaal hebben van ongeveer 1.550 hectare, waarvan de helft voor de biologische teelt van groenten en fruit. De teeltbedrijven bevinden zich in de Siciliaanse provincies Messina, Syracuse en Catania. De organisatie zorgt voor een synergie tussen de spelers in de keten, van teelt tot afzet. De coöperatie teelt ook de Citroen van Syracuse met beschermde geografische aanduiding van het Femminello ras, een citrus met veel gezondheidsvoordelen dat altijd ruime interesse van retailers wekt. Daarnaast teelt het consortium Navel, Tarocco, Ovale en Valencia sinaasappelen, mandarijnen, clementines en kumquats, met een deel van de producten Demeter, Biosuisse en Naturland gecertificeerd.

"Het seizoen van de Italiaanse citroenen gaat gebukt onder een reeks uitdagingen die in de afgelopen maanden ook de prijzen van onze 'Limone Costa Tramontana' hebben doen instorten", zegt Carmelo Micale (zie foto hierboven), voorzitter van Consorzio Apam. "Op de binnenlandse markt zien we de consumptie dalen en voelen we bovendien de aanvoer van Spaanse volumes tegen aanzienlijk lagere prijzen. Spanje heeft enkele traditionele markten verloren vanwege de oorlog, waardoor ze het fruit nu naar Europa omleiden, met name naar Italië, Frankrijk en Duitsland. Desondanks hebben we onze marketing op grote schaal voortgezet op de Italiaanse en buitenlandse markt."

De "Limone Costa Tramontana" bestaat uit enkele rassen van de Femminello citroen die geteeld worden aan de Ionische kust van Messina tot aan de monding van de rivier de Tusa in het noordoosten van Sicilië. De boomgaarden zijn gericht op het noorden en genieten een frisse bries. Deze unieke combinatie van omgeving-bodem-water zorgt voor vroegrijpe citroenen van uitstekende kwaliteit, die al meer dan een eeuw in heel Europa worden gewaardeerd. "Dat is ook de reden waarom telers zich verenigd hebben in een promotiecomité voor de erkenning van de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) van dit product", legt de manager uit.

"In tegenstelling tot de citroenenafzet gaat het sinaasappelseizoen tot nu toe goed, met overwegend tevredenstellende prijzen, al hangt het wat af van de maten. De prijskloof tussen het biologische en het conventionele product is steeds kleiner, met prijzen die rond de € 0,45-0,50 per kilo liggen. Over een paar dagen beginnen we met de verkoop van de late rassen Valencia en Ovale, die traditioneel tot juli vlot geplaatst worden op de markt. In de toekomst willen we ook in juli en augustus nog citrus kunnen leveren met de Navel Powell sinaasappelen die over drie jaar in productie zullen komen. Ondertussen vindt er op grote schaal rassenvernieuwing plaats met innovatieve rassen die beter bestand zijn tegen klimaatverandering."

Voor meer informatie:
O.P. Consorzio Apam Soc. Coop. a.r.l.

P.zza Stazione Zappulla
98070 Torrenova (ME) – Italië
Tel: +39 (0)941 958036
info@consorzioapam.it
www.consorzioapam.it

Publicatiedatum: