Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote onzekerheid over Oekraïense uienprijzen

Het EastFruit-project heeft op haar Telegram-kanaal een anonieme enquête gehouden onder handelaren over de vooruitzichten voor de groothandelsprijzen voor uien voor maart 2024 in Oekraïne. Daarnaast namen vertegenwoordigers van de groente- en fruithandel van de grootste handelsplatformen UkrOpt en EF Trade Platform deel aan de enquête. In de loop van twee dagen gaven meer dan 260 mensen hun mening over de vooruitzichten voor uienprijzen.

De meningen van de marktdeelnemers zijn zeer verdeeld, wat duidt op volledige onzekerheid onder telers en handelaren over de vooruitzichten voor de uienprijzen, zelfs in de komende weken! De daling van de groothandelsprijzen voor uien in de voorgaande week, terwijl iedereen verwachtte dat deze zouden stijgen, droeg ook bij aan de onzekerheid.

Interessant genoeg geloven handelaren het minst in prijsstabiliteit en de populairste antwoordopties waren: "uienprijzen zullen licht stijgen," wat 29% van de respondenten gelooft, en "uienprijzen zullen instorten," wat het meest waarschijnlijk lijkt voor 25% van de deelnemers. Ongeveer 19% van de deelnemers gelooft in een sterke stijging van de groothandelsprijzen voor uien in Oekraïne in maart 2024.

Als we het gemiddelde nemen van de enquête-indicatoren en deze digitaliseren, dan zal de prognose voor de groothandelsprijzen van uien voor maart 2024 voor Oekraïne +1% zijn. Deze informatie kan over vijf weken worden geverifieerd.

Ondertussen blijft er een tekort aan uien op de Oost-Europese markt. De invoer van uien uit Egypte blijft geblokkeerd tot minstens eind maart 2024, en de invoer uit Nieuw-Zeeland is aanzienlijk duurder en duurt langer door de langere route rond Afrika als gevolg van de door Iran gesteunde aanvallen van Houthi's op de civiele schepen in de Rode Zee.

Tegelijkertijd importeert Polen actief uien, niet alleen uit Oezbekistan en Kazachstan, maar ook uit Rusland, wat leidt tot lagere prijzen op deze specifieke markt. Oekraïne exporteert ondertussen uien naar Roemenië, Moldavië, Bulgarije, Griekenland en Noord-Macedonië.

Voor meer informatie: East-fruit.com

Publicatiedatum: