Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Antoine Geysels, Top'Pom

Aanzienlijke stijging Franse aardappelprijzen

De Franse aardappelteler en -handelaar Top'Pom geeft een update over de huidige situatie op de Franse binnenlandse aardappelmarkt en exportmarkt.

"De situatie op de Franse aardappelmarkt werd aan het begin van 2024 gekenmerkt door een aanzienlijke prijsstijging," vertelt directeur van Top'Pom Antoine Geysels. Die stijging werd veroorzaakt door een gebrek aan aanbod en een constante vraag vanuit vaste klanten. Wat de export betreft was januari een actieve maand, die de uitputting van de voorraden in de verschillende teeltregio's accentueerde. Vanaf februari vertraagden de verzendingen, maar de verkochte partijen zijn dit seizoen duidelijk groter dan die van vorig jaar in dezelfde periode."

Behoud van onze concurrentiekracht met de komst van Egypte en Israël
In september 2023 absorbeerden Italië (als gevolg van een flinke opbrengstdaling) en Spanje al grote partijen Franse aardappelen. Deze dynamiek zet zich in 2024 nog steeds voort. "De vraag vanuit Italië was aan het begin van het jaar nog steeds groot, waardoor het aantal partijen dat naar dit land werd geëxporteerd behoorlijk steeg in vergelijking met dat van voorgaande jaren. Daarentegen blijft Spanje veruit de belangrijkste importeur van Franse aardappelen, met een versnelling van de verzendingen aan het begin van het jaar."

Een andere factor waarmee Franse marktdeelnemers de komende weken te maken zullen krijgen, is de komst van nieuwe aardappelen uit Egypte en Israël, die een alternatief vormen voor het Franse aanbod en waarmee aan het eind van dit seizoen rekening moet worden gehouden om ons concurrentievermogen op de exportmarkt te kunnen behouden."

"We hopen de vraag voor het volgende seizoen nog te kunnen dekken"
"Het tekort aan pootgoed voor het volgende seizoen maakt ons allemaal bewust van het belang van dit segment voor het evenwicht van onze sector," zegt Antoine. Zoals FEDEPOM in november 2023 al voorzag, is de teelt van gecertificeerd pootgoed in Frankrijk dit jaar met bijna 11% gedaald, - 60.000 ton.

Deze daling kan slechts gedeeltelijk worden toegeschreven aan de weersomstandigheden. Franse en andere Europese telers van pootgoed zijn namelijk daarnaast geconfronteerd met enkele technische problemen met betrekking tot het vinden van mogelijke oplossingen voor de bestrijding van bladluizen, de belangrijkste plaag die verantwoordelijk is voor de mogelijke verslechtering van de kwaliteit van het pootgoed.

Onvoldoende aanvoer van pootgoed kan bovendien bedrijven verzwakken, die hierdoor mogelijk niet hun geplande opbrengst voor het komende seizoen geheel of gedeeltelijk te zullen kunnen realiseren. Ook Europese verpakkers en fabrikanten zijn echter bezorgd, omdat ze voldoende grondstoffen nodig hebben om hun productiefaciliteiten te kunnen blijven bevoorraden en af te kunnen schrijven. We hopen daarom dat de uiteindelijke opbrengstdalingen niet al te drastisch zullen zijn en het ons toch mogelijk zullen maken om aan de vraag voor het volgende seizoen te voldoen."Voor meer informatie:
Antoine Geysels
Top'Pom
Z.I. Villette 10700
Arcis-sur-Aube, Frankrijk
Tel. : +33 3 25 37 12 16
antoine@top-pom.fr
www.top-pom.fr

Publicatiedatum: