Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uienprijzen dalen in Oekraïne en Polen

Oekraïne blijft uien exporteren, nu ook naar Griekenland, Bulgarije en Noord-Macedonië

Oekraïne blijft de uienexport opvoeren tegen de achtergrond van een groeiend tekort aan uien in de Europese Unie en dalende prijzen in Oekraïne. Oekraïense uienexporteurs zijn er met name in geslaagd om de omvang van de zendingen naar de markten van Roemenië en Moldavië te verhogen en om de geografie van de export uit te breiden. Vorige week werden voor het eerst grote hoeveelheden uien uit Oekraïne geëxporteerd naar Bulgarije, Griekenland en Noord-Macedonië.

De prijzen voor uien in Oekraïne zijn vorige week, voor velen onverwacht, sterk gedaald. Veel handelaren geloven dat deze prijsdaling tijdelijk is en dat de prijzen zich na de afzet van uienoverschotten van lage kwaliteit weer zullen herstellen en zelfs boven de eerder bereikte niveaus zullen uitkomen. Op dit moment liggen de uienprijzen in Oekraïne dichter bij het lange termijn gemiddelde, dat wil zeggen dat ze niet kritiek laag zijn. Hoewel het duidelijk is dat de meeste uientelers veel hogere prijzen verwachtten in het huidige seizoen en zich recordhoogten voor 2022/23 herinnerden.

Gezien de grote uienvoorraden in de bewaring van Centraal-Aziatische landen en het naderende begin van de nieuwe uienoogst eind maart, voorspellen analisten geen herhaling van de prijsrecords van het voorjaar van 2023 in Oekraïne.

Bovendien is het mogelijk dat Oekraïne uien blijft exporteren, gezien de vooruitzichten voor recordhoge uienprijzen in de Europese Unie in maart-april 2024. Op dit moment laten de uienprijzen in Oekraïne dit toe en veel marktdeelnemers geloven dat dit prijsverschil tussen de prijzen in de EU en Oekraïne de komende maanden zal blijven bestaan en misschien zelfs zal toenemen.

Uienprijzen dalen in Oekraïne en Polen
Aan het einde van de week vlakte de situatie enigszins af, maar de prijzen daalden nog steeds met ongeveer 10% voor uien van goede kwaliteit en nog sterker voor uien met kwaliteitsproblemen. De druk op de uienprijzen was ook voelbaar op de Moldavische markt, maar daar is het prijsniveau tot nu toe gehandhaafd.

In Polen daalde de uienprijs deze week voor het eerst in 2024. De daling van de gemiddelde prijzen bedroeg ongeveer 4-6%. Op dit moment blijven de uienprijzen in Polen de hoogste van alle landen in de regio en in Oekraïne, de laagste in de regio.

Wat heeft geleid tot een daling van de uienprijzen in Polen? Volgens marktdeelnemers blijft de Poolse markt uien ontvangen uit Centraal-Aziatische landen, voornamelijk uit Oezbekistan. Dit land stimuleert de uienexport door een gedeeltelijke compensatie te bieden voor de transportkosten. Interessant is dat de groothandelsprijzen voor uien in Oezbekistan aan het eind van de week zonder grote veranderingen zijn gebleven, hoewel handelaren erin slagen om producten van telers veel goedkoper in te kopen dan voorheen.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: