Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische import pootgoed iets lager

De Egyptische aardappeloogst is begin dit jaar van start gegaan met enige onzekerheid over de volumes. De ramingen van telers lopen uiteen van hoog tot laag. Ahmed-Sameh ElDomiaty, voorzitter van Domiatec, neemt stelling: "Als grootste importeur van zowel vrije als beschermde rassen van pootgoed hebben we alle reden om te geloven dat de oogst iets lager zal uitvallen dan vorig seizoen. Ondanks de enorme areaaltoename, zitten factoren zoals klimaatverandering en kwaliteitsproblemen in Europa de teelt tegen."

"De meest betrouwbare indicator die we kunnen gebruiken om de opbrengst van dit seizoen te voorspellen, in afwachting van officiële statistieken, is de hoeveelheid poortgoed. Dit seizoen komt het overeen met 116.000 ton, wat minder is dan de 144.000 ton van vorig seizoen en ook net iets onder het 5-jarig gemiddelde ligt." Volgens statistieken van de FAO bedroeg de Egyptische aardappeloogst in 2020/2021 in totaal 6,9 mln ton, waarvan 614.000 ton als vers product werd geëxporteerd. "Voor dat seizoen werd 111.000 ton pootgoed geïmporteerd", voegt Sameh toe.

Echter, een lagere opbrengst zal niet automatisch leiden tot een lagere export. "Het lijkt erop dat de vraag naar aardappelen dit jaar vrij hoog is, met name voor de fritesrassen. De vraag komt uit meerdere landen. Bij Domiatec is onze doelmarkt voor de nabije toekomst West-Europa, en die blijkt dynamisch te zijn", legt Sameh uit.

"Een prijsstijging zal dit seizoen onvermijdelijk zijn", voegt Sameh toe. "De toename is gerechtvaardigd door de algemene stijging van de teeltkosten."

Door de gewijzigde teeltomstandigheden, met name door het klimaat, kan de introductie van nieuwe rassen noodzakelijk zijn. "Als importeur van 20% van het in Egypte gebruikte pootgoed hanteren we strikte selectiecriteria met onze partners in Europa. We hebben een voortrekkersrol gespeeld bij de ontwikkeling en promotie van nieuwe rassen die een toegevoegde waarde zullen hebben voor de Egyptische telers en we zullen in de toekomst nieuwe hoogwaardige rassen kunnen introduceren", besluit Sameh.

Voor meer informatie:
Domiatec
Ahmed-Sameh ElDomiaty
Tel: +20 1222149181 (Egypte)
seldomiaty@mdgroup.com.eg
Ola Samir
Tel: +20 1026839700
osamir@mdgroup.com.eg
www.domiatec.com

Publicatiedatum: