Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Exceptionele groei van 95,9% verkochte elektrische bestelwagens in 2023

De verkoop van lichte bestelwagens in Nederland is weer in de lift. Waar er in 2022 63.435 bestelwagens werden geregistreerd op kenteken, waren dit er in 2023 68.902. Opvallend is dat er in 2021 nog 73.649 bestelwagens werden geregistreerd. Het aantal verkochte elektrische bestelwagens kent daarentegen al wel een groei sinds 2021 en groeide afgelopen jaar met maar liefst 95,9% ten opzichte van 2022, blijkt uit de cijfers van het RDW. Wat drijft deze groei?

Veranderende regelgevingen stimuleert de groei in totaliteit
Dat de algehele verkoop van lichte bestelwagens weer in de lift zit, komt overeen met de verwachtingen. BOVAG en RAI Vereniging verwachten zelfs dat het aantal nieuwe bestelwagens op kenteken in 2024 toeneemt tot 78.000 stuks. Deze prognose wordt gedreven door verandering in regelgeving, waaronder het vervallen van de BPM-vrijstelling (aanschafbelasting) voor bestelwagens in 2025.

Elektrische lichte bestelwagens al jaren in de lift
De verwachting is ook dat de invoering van de Zero-Emissiezones zijn invloed uit gaat oefenen in de verkoop van lichte bestelwagens in 2024. Een ontwikkeling die eigenlijk al een aantal jaren in gang is blijkt uit de cijfers van RouteLogic. In 2021 werden er 3.288 nieuwe lichte bestelwagens op kenteken gezet, in 2022 waren dit 4.942 stuks en in 2023 zelfs 9.682.

De vrijstelling van BPM blijft voor elektrische bestelwagens nog wel bestaan na 2025. Hierdoor wordt het financieel interessanter om een elektrische bestelwagen aan te schaffen, dan een CO2-uitstotende bestelwagen. De totale cost of ownership van een elektrische bestelwagen zal dan dichter bij die van een CO2-uitstotende bestelwagen liggen.

Verbeterde laadinfrastructuur moet elektrisch rijden aantrekkelijk maken
Er wordt fors geïnvesteerd in de laadinfrastructuur in Nederland, om de groei van totale elektrische voertuigen aan te kunnen en elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. In 2021 waren er in totaal nog 84.742 publieke laadpalen, blijkt uit cijfers van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).

In november 2023 werden de nieuwe cijfers gepubliceerd en hieruit blijkt dat Nederland op dat moment over 142.708 publieke laadpalen beschikt. Hiermee heeft Nederland de grootste laaddichtheid van Europa. Uit een vorig onderzoek van RouteLogic bleek dat de laadinfrastructuur één van de voornaamste redenen was om nog niet voor een elektrische bestelwagen te kiezen, naast de aanschafkosten en de beperkte actieradius.

Aandeel van elektrische bestelwagens in het totale bestelwagenpark stijgt
Dat de afzet van elektrische bestelwagens in de lift zit, is ook terug te zien in de verhoudingen in het totale bestelwagenpark. In 2023 groeide dit aandeel naar 2,02% van het totale aantal van 1.140.536 bestelwagens. Om echt de overhand te nemen is er nog een lange weg te gaan, maar de jaarlijkse afzetcijfers van nieuwe bestelwagens geeft meer hoop. In 2023 waren 14,05% van de geregistreerde bestelwagens op kenteken elektrisch, in 2021 was dit slechts 4,46%.

Het merk Opel was in 2023, net als in 2022, marktleider van de nieuw geregistreerde elektrische bestelwagens in Nederland. In 2021 moesten zij de elektrische bestelwagens van Renault, Ford, Mercedes-Benz en Volkswagen nog voor zich dulden.

Voor meer informatie: Routelogic

Publicatiedatum: