"Het lijkt zover weg, de Houthi-rebellen in Jemen. Of iets dichterbij het landbouwbeleid in Frankrijk. Niet dat wij groenten of fruit hebben uit Jemen. Of uit Frankrijk. Maar het voedsel uit India, Zuid-Afrika, Marokko of Spanje moet hierheen vervoerd worden. En dan hebben wij opeens wel te maken met conflicten en situaties die zich in die landen afspelen", stelt Kees van Kekem van Van Kekem Fruit in zijn post op LinkedIn.

"De aanvallen op vrachtschepen die door de Rode Zee varen worden veroorzaakt door de Houthi-rebellen. Dit zorgt ervoor dat schepen er veel langer over doen om in Antwerpen of Rotterdam aan te komen omdat ze omvaren of blijven wachten. Op dit moment komen de druiven uit Zuid-Afrika en over een paar weken wordt dat India. Tegen de tijd dat deze hier aankomen en gegeten kunnen worden is de kwaliteit niet altijd meer wat hij hoort te zijn. Vaak wel, hoor, maar de producten zijn gewoon wat ouder dan wat wij gewend zijn."

"In Frankrijk zijn boeren het niet eens met het landbouwbeleid dat daar gevoerd wordt en wordt er al weken volop gestaakt en snelwegen geblokkeerd. En laten die snelwegen nu ook gebruikt worden door vrachtwagens vol met voedsel wat onze kant op komt. Voornamelijk paprika’s, komkommers en cherrytomaten. Wij merken dat vooral bij komkommers, als deze te oud worden kunnen ze zacht worden en gaan ze zuur smaken."

"Nu zou je kunnen zeggen: ‘Dan verkoop je die producten toch niet tot deze conflicten opgelost zijn?’ Klinkt heel mooi en praktisch, maar dit is geen redelijke optie. Het zou kunnen dat er morgen of volgende week geen problemen meer zijn en dan kunnen wij niets aanbieden terwijl er wel volop om gevraagd wordt. Of een schip kan wel doorvaren of de vrachtwagens kunnen wel een dag goed doorrijden en dan is er niks aan de hand.
Wanneer wij niet leveren wat de klant nodig heeft, dan hebben wij geen bestaansrecht meer. Als specialist in de levering van gezonde voeding voor de kinderopvang en scholen breiden wij ons assortiment steeds meer uit maar de basis die staat. En daar horen nu eenmaal ook komkommers en druiven bij."

"Samenvattend probeer ik hiermee te zeggen dat de wereld niet zo groot is en dat wanneer je een druif eet die niet helemaal perfect is terwijl je het Journaal aan het kijken bent, dan weet je nu waarom."

Voor meer informatie:
Kees van Kekem
Van Kekem Fruit
Mob: 06-1494.3660
Kees@vankekemfruit.nl
www.vankekemfruit.nl