Ondanks inflatie en hoge grondstofprijzen is de afzet van biologische aardappelen uit Beieren bijzonder goed van start gegaan. "De biologische aardappel lijkt dit jaar een prijsvechtartikel te zijn en er zijn veel acties in de retail", zegt Nicolai Timaeus, inkoper en verkoper van biologische aardappelen en uien bij de Vermarktungsgesellschaft Bio-Bauern. De opbrengsten en de kwaliteiten van de oogst van vorig jaar waren over het algemeen gemiddeld, voegt hij eraan toe. "Wateroverlast was bij ons niet zo acuut in vergelijking met andere teeltgebieden, we hadden zelfs tijdens de oogsttijd eerder te maken met droogte. Over het geheel genomen was de oogst lang niet zo goed als in het seizoen 2022, wat ook goed is. Want in dat seizoen moesten we de overschotten soms als conventioneel verkopen, wat uiteindelijk ook niet in het belang van de teler is."

Daarom is het biologische teeltgebied van de Vermarktungsgesellschaft met ongeveer 10% verminderd. "Dit was in het belang van de telers een juiste beslissing, ook al hadden we in het lopende seizoen waarschijnlijk 2.000 tot 3.000 ton meer volume kunnen gebruiken. Daarom bevonden we ons vorig najaar in een situatie van tekort", zegt Timaeus. "De vraag is bijzonder hoog en we zijn ook blij met de toewijding van onze klanten om tot eind mei regionale biologische aardappelen op de markt te brengen. Dit zou ons ook moeten lukken als we strategisch denken en inkopen. Vooral in de discountsector zien we een aanzienlijke toename van de vraag." In dit opzicht is de inflatiegerelateerde terughoudendheid om in te kopen in de biologische aardappelsector volledig genormaliseerd. "De grote biologische dip is voorbij en er lijkt economisch weer een lichte opluchting in de samenleving te zijn. We hebben ook het voordeel dat we een basisproduct op de markt brengen in de vorm van biologische aardappelen."


Nicolai Timaeus

"Uienafzet stijgt gestaag"
Naast consumptieaardappelen uit biologische teelt houdt de Vermarktungsgesellschaft met hoofdkantoor in Pöttmes zich ook bezig met de verkoop van biologische uien. "De afzet kon de afgelopen jaren gestaag worden verhoogd. Het biologische aandeel in de consumptieuien groeit gestaag, wat zeker ook te wijten is aan de kleinere verpakkingseenheden. Rode uien worden aangeboden in eenheden tussen 300 en 500 gram, terwijl gele uien voornamelijk te vinden zijn in verpakkingen van 500 gram tot 1 kg", legt Timaeus uit, die ook wijst op de lagere prijsdruk bij de biologische uien.

Net als bij de consumptieaardappelen waren de opbrengsten van de uien in Beieren slechts gemiddeld. Timaeus: "Ook bij de uien liggen we weliswaar onder het federale gemiddelde, maar bij beide producten hebben we in tegenstelling tot andere jaren geen problemen met rot en houdbaarheid. Het blijft echter afwachten hoe de voorraad zich in de resterende maanden van het seizoen ontwikkelt. Een andere onzekere factor is het gebrek aan beschikbaarheid van pootaardappelen, hoewel we het voordeel hebben van onze eigen vermeerdering."

Bezoek het bedrijf op de BioFach: Hal 7 / 559

Voor meer informatie:
Nicolai Timaeus
Vermarktungsgesellschaft Bio-Bauern GmbH
Tel.: +49 (0)8253 99702017
verkauf@bio-vg.de
www.bio-vg.de