Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toename stikstofoverschot in landbouw door droge zomer 2022

Het stikstofoverschot in de landbouw, het deel van de stikstof dat niet wordt omgezet in landbouwproducten, is in 2022, vergeleken met een jaar eerder, met 6,5 procent toegenomen tot 312 miljoen kilogram. Dit komt door de lage grasopbrengst in de droge zomer van 2022, en er dus ook minder stikstof in gras werd vastgelegd. 84 miljoen kilogram stikstof verdween naar de lucht, de overige 228 miljoen kilogram werd niet benut in de bodem. Het stikstofoverschot is sinds 2018 niet zo hoog geweest. Dit blijkt uit de Mineralenbalans landbouw van het CBS.

Het stikstofoverschot is het deel van de stikstof dat niet benut wordt in de landbouw. Het stikstofoverschot wordt berekend door de aangevoerde hoeveelheid stikstof (onder andere in de vorm van krachtvoer en kunstmest) te verminderen met de hoeveelheid stikstof die is vastgelegd in dierlijke (vlees, melk, eieren) en plantaardige producten (akkerbouwgewassen en tuinbouwgewassen), en de stikstof die is afgevoerd buiten de landbouw (export, mestverwerking, gebruik particulieren). Een groot stikstofoverschot is niet goed voor het milieu, omdat het onder andere zorgt voor vermesting en verzuring van bodem en oppervlaktewater.

Droge zomer veroorzaakt toename stikstof
Doordat er weinig regen viel in de zomer van 2022 zijn de opbrengsten van kuilgras en weidegras lager dan normaal. Daardoor werd er minder stikstof in gras vastgelegd. Er werd hierdoor maar 229 miljoen kilogram stikstof van het land afgevoerd via oogsten ten behoeve van ruwvoer voor vee. De veehouderij had 257 miljoen kilogram stikstof als ruwvoer nodig voor de veestapel. Het tekort moest worden gecompenseerd met een voorraadmutatie van ruwvoer, van afgerond 27 miljoen kilogram stikstof. In de praktijk betekende dit dat veel meer ruwvoer uit de voorraad balen en kuilen werd gehaald dan er is ingestopt in 2022. 2021 was een relatief goed jaar voor ruwvoer en er was juist een toename van 10 miljoen kilogram stikstof in de voorraad.

In tegenstelling tot het gras voor ruwvoer was er in 2022 een goede oogst van plantaardige producten, zoals akkerbouwgewassen. De afgevoerde stikstof in plantaardige producten nam toe met 8,4 procent, tot 90 miljoen kilogram stikstof in 2022. Vooral de tarweoogst was groter, er werd 22,7 procent meer stikstof in tarwe afgevoerd dan in 2021.

Bron: CBS

Publicatiedatum: