Van een echt vlotte afzet kun je niet spreken voor de Conference peren uit de Noord-Spaanse regio La Rioja. Daarvoor zijn de prijzen iets te hoog, vooral in de groothandel. "Toch is het seizoen beter dan aanvankelijk verwacht", vertelt Rodrigo Mauleón, manager van coöperatie Frutos del Campo. "In maart en april hadden we een droogteprobleem en wisten we niet of we beschikking zouden hebben over irrigatiewater en in juli werd een deel van de streek tot rampgebied uitgeroepen vanwege een storm. Echter, de zomer was niet te heet, dus de oogst was vrij goed wat de kilo's betreft en ook de maatsortering valt niet tegen. Maar het moet gezegd dat de verruwing op de schil bijna volledig ontbreekt door het gebrek aan vocht en mist in de lente."

"De telersprijzen zijn vanaf het begin hoger geweest dan vorig jaar vanwege de schaarste aan peren in Europa, voornamelijk in Italië. Italiaanse kopers zakten af naar Catalonië, Aragón en ook naar onze streek om vrij grote hoeveelheden mee naar huis te nemen."

"Italië is een van de grootste Europese perentelers en toen het zag welke oogst het zou hebben, probeerde het fruit in te slaan om geen aandeel op de binnenlandse en exportmarkt te verliezen. Dat dreef de prijzen op, wat uiteindelijk is wat we allemaal willen, maar nu is het zaak die te handhaven én een koper te vinden voor alle opgeslagen peren. De laatste tijd is er minder interesse van Italiaanse kopers, ze richten hun pijlen nu blijkbaar op België. En dus is de markt hier een beetje lui-duur."

"Toch moet er een onderscheid worden gemaakt. Terwijl de verkoop van Conference peren in supermarkten stabiel blijft, hebben de groothandelsmarkten het moeilijker om de afzet op peil te houden. We denken dat dit te wijten is aan de prijzen. Alles is duurder geworden voor de consument en dit veroorzaakt een verandering in de consumptiegewoonten."

"Bio-markt stabieler dan conventionele"
Frutos del Campo teelt voornamelijk biologisch. 80% van de Conference-oogst is biologisch. "Op een gegeven moment besloten we over te schakelen op bio en de telers zijn tevreden met de resultaten die ze behalen."

"Naast peren telen we ook appelen", zegt Rodrigo. "De afgelopen jaren is een groot deel van het appelareaal omgezet van conventioneel naar biologisch in Spanje. Het aanbod is fors gestegen en dus zijn de prijzen momenteel minder goed dan vroeger. Bij peren zien we vooralsnog niet dezelfde groei."

"Met biologische peren moet je je vooral richten op de export, want in Spanje is de consumptie niet hoog genoeg. Wij exporteren onze peren naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Portugal. De Portugese markt is ook de belangrijkste bestemming voor onze biologische appelen."

"De biologische markt heeft de eigenschap zeer stabiel te zijn, zonder grote prijsschommelingen. Er is zeker een prijsverschil tussen biologisch en conventioneel, maar het grootste verschil zit toch in de kleinere maten."

"Zo haalt de conventionele Rincón de Soto peer met oorsprongsbenaming van maat 60-65, verpakt in eenlaagse kartons, momenteel en prijs rond de € 1,20 per kilo, terwijl de biologische Conference peer van maat 60-65, en zelfs maat 55-60, in bulk verkocht wordt tegen € 1,80-1,90 per kilo."

"Vorig jaar eindigde het seizoen in april omdat de oogst klein was. Dit jaar verwachten we tot mei door te gaan. Maar alles zal afhangen van de consumptie. Hoewel de vraag nu wat stokt, zoals voor alle producten na Kerst, hopen we dat ze in de komende weken weer wat aantrekt."

Voor meer informatie:
Frutos del Campo
Av. Gonzalo de Berceo, 81
26559 Aldeanueva de Ebro (La Rioja) - Spanje
Tel: +34 941 14 23 26
info@frutosdelcampo.es
http://frutosdelcampo.es