Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agrico España

"Er lijkt vooral een tekort aan Agria-pootgoed"

Met een aanzienlijk lager aanbod en een vraag die naar verwachting niet zal afnemen, staan de prijzen van pootaardappelen onder druk in Spanje. "Ze zijn vorig jaar al gestegen, maar toen was er een andere reden, namelijk het doorvoeren van de prijsstijging van de grondstoffen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dit jaar is de prijsstijging te wijten aan schaarste op de markt", zegt Juanjo Santamaría, producttechnicus bij Agrico España.

"In feite waren de prijzen in eerste instantie vrij stabiel, maar naarmate er meer en meer percelen werden gepoot in Zuid-Spanje, moest er een opwaartse correctie worden gemaakt, vaak afhankelijk van de maatsortering, maar uiteindelijk toch algemeen en voor iedereen. Ik raam de gemiddelde stijging op 20-25%."

Juanjo merkt op dat de krimp in het pootaardappelareaal dit jaar in Europa 6-7% bedroeg, een gegeven dat al bekend is sinds de zomer, toen de grootste telers van consumptie- en pootaardappelen hun cijfers voor het seizoen deelden. In combinatie met een beperktere knolvorming door weersomstandigheden heeft dat geleid tot het huidige tekort.

"Bovendien zijn er dit jaar meer afgekeurde partijen vanwege virussen. Ik denk dat Europa moet wennen aan bepaalde ziekten die van zuid naar noord oprukken wegens de warmere zomers", stelt Juanjo.

"Bovendien had een deel van het areaal, al was het dan een klein deel, hevige regenval te verwerken tijdens de oogst. Er zijn percelen waar de aardappelen zelfs nog niet zijn gerooid."

"Dus zijn er dit seizoen minder pootaardappelen, maar ze vallen groter uit. Er wordt gesproken over 20% minder aanbod, maar ik denk dat de analyse per ras moet worden gedaan, want de rassen voor de lange cyclus zijn het meest getroffen. Ik denk dat die nog slechtere cijfers zullen laten optekenen. Een van de meest geteelde rassen in Spanje is Agria, en misschien is dit het ras dat het hardst getroffen is."

Zal er genoeg zijn voor iedereen?
Andalusië, de vroegste Spaanse regio, is bijna helemaal rond met de aanplant. "Het is nog niet helemaal duidelijk wat er al gepoot is in het zuiden van Spanje. Naast het tekort aan pootaardappelen is er ook een gebrek aan water. Desondanks wijzen de eerste cijfers op een omvangrijk areaal."

"Voor Castilië of Galicië zie ik het somberder in. Wie laatst bestelt, zal het met de restjes moeten doen, zowel wat betreft maatsortering als rassen. Het biedt anderzijds een kans om rassen te poten die tot nu toe niet of weinig zijn gebruikt. En dat kan misschien positief uitdraaien."

"Onze verkoopafdeling heeft vanaf het begin geprobeerd deze situatie aan de telers over te brengen, maar de markt interpreteert deze opmerkingen soms met enige scepsis, alsof ze deel uitmaken van een commerciële strategie om meer en eerder te verkopen. Toch zijn er magazijnen die een voorraad pootaardappelen hebben aangelegd, zelfs sinds de maand december voor teeltgebieden waar pas in maart wordt gepoot. Wie niet zo vooruitziend is geweest, kan het moeilijker krijgen dit seizoen."

Voor meer informatie:
Agrico España of Potatoes, S.L.U.
Avda. Presidente Adolfo Suárez, 4
41011 Sevilla (Spanje)
Tel: +34 699 429 230
[email protected]
www.agricopotatoes.com

Publicatiedatum: