Binnen de verplichtgestelde pensioenregeling bij PGB Pensioenfonds zijn er verschillende variabele looncomponenten waarvan een deel tot het pensioengevend salaris behoort. De hoogte van deze variabele looncomponenten wijzigt per maand/periode. Dit combineerde lastig met de huidige berekening van het pensioengevend loon op basis van een zogenaamde ‘primo-regeling’. Hierbij wordt namelijk uitgegaan van een fulltime jaarsalaris per 1 januari van het kalenderjaar. Door de variabele looncomponenten is het fulltime jaarsalaris per 1 januari van een kalenderjaar niet vooraf vast te stellen, zo meldt GroentenFruit Huis.
In de praktijk blijken werkgevers, en soms softwareleveranciers, verschillende interpretaties te hanteren bij de aanlevering van het pensioengevend loon. Dat leidde soms tot discussie en verkeerde berekeningen. Sociale partners zijn daarom overeengekomen om het pensioengevend loon aan te passen. Doel daarvan is om de aanlevering eenvoudiger en eenduidiger te maken.
Op 1 januari 2024 is daarom overgegaan van een 'primo-regeling' naar een 'ultimo-regeling'. Bij een ultimo-regeling worden vierweken- of maandsalarissen achteraf doorgegeven. De uitbetaalde variabele looncomponenten die behoren tot het overeengekomen pensioengevend salaris, kunnen in dat geval, naast de vast overeengekomen pensioengevende looncomponenten, per vierweken of per maand afgerekend worden.
Dit heeft als voordeel dat de berekening van het pensioengevend salaris eenduidig is, zodat er geen uitleg nodig is over de methodiek richting de werkgever, het administratiekantoor en de deelnemer, het leidt tot minder afstemming en kans op fouten en correcties, de methode is zowel juridisch als fiscaal correct en looncontroles zijn voor werkgever en PGB Pensioendiensten eenvoudiger uit te voeren.
Bron: GroentenFruit Huis