Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vitalis - CNIPT:

"De Franse aardappelsector moet balans zien te vinden"

"De tweede helft van het seizoen begint voor de Franse aardappel, met een vrij gunstige markt, stabiele prijzen, dynamische afzetmarkten voor zowel de binnenlandse markt als de exportmarkt die veel mogelijkheden biedt. Het is echter ook zaak om de verplichtingen met betrekking tot het volgende seizoen af te handen, dit jaar de volgende cruciale kwestie in gedachten houdend: de afname van het aantal hectaren pootaardappelen," zegt Francisco Moya, directeur van het Vitalis-netwerk en voorzitter van het Franse Interprofessionele Comité van de Aardappel (CNIPT). "We hebben ons aanbod in Frankrijk gebaseerd op Franse planten."

De afname van het aantal hectare pootaardappelen heeft niet alleen gevolgen voor de verssector, maar werpt in verband met de beschikbaarheid van gecertificeerde en gecontroleerde pootaardappelen ook vragen op rondom de gezondheidsveiligheid. Francisco Moya weigert echter alarm te slaan en is van mening dat deze situatie niets anders is dan een tijdelijke crisis.

De sector herschikt de kaarten
In de afgelopen maanden heeft de sector een ingrijpende verandering doorgemaakt. In november voorspelde FEDEPOM dat de opbrengst van gecertificeerde Franse pootaardappelen tegen 2023 met bijna 11% zou dalen, wat neerkomt op een afname van 60.000 ton. De reden hiervoor is de keuze van telers op basis van rassen, vanwege de onverkochte voorraad van het vorige seizoen en een aanzienlijke afname van het beplante areaal. Dit komt doordat veel pootaardappeltelers nu de voorkeur geven aan lucratievere afzetmarkten. "De sector is bezig met het herschikken van de kaarten," benadrukt Francisco. "Binnen de sector is een groeiende behoefte aan aardappelen voor verwerking, vooral voor chips, en daarom wordt geprobeerd steeds meer telers aan te trekken met een dynamisch prijsbeleid om nieuwe klanten aan te trekken en de ontwikkelingsdoelstellingen te kunnen bereiken. Voorlopig zijn de beschikbare aardappelen echter verdeeld tussen de industrie en verse behoeften," geeft Francisco aan.

Steeds moeilijkere situatie voor de plantenteelt
We moeten op zoek naar winstgevendere afzetmarkten, vooral omdat het telen van pootaardappelen voor diverse telers steeds ingewikkelder wordt. "Ten eerste hebben de weersomstandigheden een impact op de beschikbaarheid van pootaardappelen, die jaar na jaar te kampen hebben met vrij zware weersomstandigheden. Ten tweede is er sprake van een grotere druk om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij het telen van pootaardappelen te verminderen, hetgeen grotere agronomische beperkingen met zich meebrengt."

"Ten derde en laatste gelden er voor het telen van pootaardappelen nóg striktere eisen dan bij het telen van andere producten en is het daardoor ook nóg moeilijker om aan deze eisen te voldoen," vertelt Francisco. "De sector werkt met een beperkter aantal rassen, het aantal specificatiecriteria is kleiner en gemakkelijker te controleren. Denk dan bijvoorbeeld aan visuele criteria, waarmee op dit moment geen rekening wordt gehouden."


© Dreamstime

Wat zijn de alternatieven?
Welke oplossingen ziet de sector als de beschikbaarheid van pootaardappelen blijft afnemen? "Sommige mensen zullen alternatieve oplossingen zoeken in andere landen, of planten afknippen om het gewas toch te kunnen (her)planten. Verder is er een oplossing in de vorm van het planten op teeltbedrijven, die al bestaat en onder bepaalde goed gereguleerde omstandigheden wordt toegepast, maar iedereen moet zich ervan bewust zijn dat inadequate oplossingen teeltbedrijven in gevaar kunnen brengen en nationale regelgeving met betrekking tot het telen van pootaardappelen toestaat."

In plaats van op zoek te gaan naar alternatieven op de korte termijn, is Francisco echter van mening dat de verwerkende en verse aardappelsector een bepaalde balans moeten zien te (her)vinden. "We moeten ons aanpassen, maar tegelijk alert blijven om ervoor te zorgen dat de disbalans, die door deze nieuwe situatie kan ontstaan, de aardappelsector niet verarmt."

Voor meer informatie:
Francisco Moya
Réseau Vitalis
Tel. : +33 3 87 92 42 33
[email protected]