Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teelt van peterselie in een Italiaanse aardappelstreek

Il Fucino, een streek in Midden-Italië, staat voornamelijk bekend om de teelt van aardappelen, wortelen en venkel. Antonio Di Paolo, directeur van L'Orto del Fucino, begon er in 2009 ook peterselie en andere kruiden te telen. Gladde peterselie is het hoofdproduct en wordt geteeld op een areaal van 35 hectare. Di Paolo is de enige peterselieteler in Il Fucino.

Antonio Di Paolo en zijn gezin

"De peterselie wordt gespreid in de tijd gezaaid zodat we tussen juni en november dagelijks product kunnen oogsten. Elke dag kunnen we ongeveer 9 ton peterselie leveren. Het oogsten gebeurt met een speciaal voor ons ontwikkelde machine en de peterselie wordt vervolgens direct op het veld gebundeld. Na een kwaliteitscontrole in het magazijn worden de kruiden verzonden naar de klanten, die ze maximaal 24 uur na de oogst ontvangen", zegt de directeur van dit teeltbedrijf in de provincie L'Aquila.

L'Orto del Fucino beschikt over een areaal van 80 hectare. Naast peterselie worden ook kool, aardappelen, wortelen en selderij geteeld om het assortiment ruim te houden. De producten zijn allemaal GlobalGAP gecertificeerd en het bedrijf past geïntegreerde teelt toe.

"Mijn grootouders waren al professionele telers in de jaren '30. Aanvankelijk was het bedrijf gespecialiseerd in de teelt van aardappelen, ook toen mijn ouders aan het roer stonden. In 2009 namen mijn vrouw en ik het bedrijf over en we wilden het een nieuwe invulling geven. Naast de klassieke groenten die in deze streek worden geteeld, begonnen we enkele hectares peterselie en andere kruiden, zoals basilicum en selderij, te telen."

Het gezin Di Paolo

"Het was een gok, maar de tijd heeft ons gelijk gegeven. Nu hebben we 35 hectare peterselie en in de toekomst moeten er dat 50 worden. Peterselie is nieuw voor dit gebied, maar het geeft ons veel voldoening. Ook selderij is een interessante teelt en daarvan hopen het areaal binnenkort ook nog uit te breiden."

De groenten en kruiden van L'Orto del Fucino worden geleverd aan de Italiaanse groothandelsmarkten en supermarktketens. Het bedrijf verkoopt de producten ook rechtstreeks aan de consumenten via een webwinkel en staat open voor samenwerking met de horeca.

"We hebben verschillende projecten in de pijplijn, zoals het uitbreiden van het areaal en een verpakkingslijn onder een eigen merk. Op dit moment verkopen we de peterselie nog in bosjes in een krat. Ook voor selderij zouden we graag een nieuwe verpakking realiseren en het samen met de peterselie aanbieden. Tot slot hopen we volgend seizoen de eerste stappen te zetten in de afzet in het buitenland, met name Griekenland. Maar ook andere Europese landen sluiten we niet uit", besluit Di Paolo.

Voor meer informatie:
L'Orto del Fucino
Via Santa Maria
67056 Luco dei Marsi (AQ) -Italië
Tel: +39 320 889 9989
[email protected]
www.ortodelfucino.com

Publicatiedatum: