Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
PPA prestenteert aflandpoolprijzen oogst 2023

"Uitstekende prijs gele zaaiuien ondanks moeilijk teeltjaar"

Op maandag 4 december hebben alle afland-pooltelers van PPA de eindafrekening en betaling van de rode en gele aflandpool ontvangen.

De gele zaaiuien aflandpool realiseerde een prijs van € 30,13 per 100 kg. De rode aflandpool heeft een prijs van € 45,06 per 100 kg gerealiseerd voor rode zaaiuien tenminste 60% grof.

Groeiseizoen
"Na een extreem 2022 hoopte veel telers op een makkelijker teeltjaar in 2023. Helaas bleek niks minder waar. Nog nooit werden er zoveel uien pas in mei gezaaid. Vroeger zei men: 'zaaien in mei is prei'. Tegenwoordig weten we dat later zaaien kan, mits de ui daarna maar lekker kan doorgroeien. Helaas lukte dit niet door extreme regenbuien met als gevolg korstvorming en daarna een lange koude periode met schrale wind. In de periode dat de uien gingen bollen hebben we te maken gehad met hoge temperaturen met weinig water. Ook dit heeft veel opbrengst gekost. In de tweede helft van augustus werd het behoorlijk nat, waardoor veel uienpercelen kilo’s bij produceerden, maar wat ook voor veel bacterierot gezorgd heeft. Toen de oogst begon was het oppassen met rooien omdat de kans op zonnebrand aanwezig was. Kort daarna ging het weer helaas over in de natste periode sinds jaren en helaas zijn nog niet alle uien van het land gekomen."

Marktbeweging
In het voorjaar bleek dat het gele uienareaal met 12% toegenomen was in Nederland. Op voorhand was men bang dat bij een goed groeiseizoen dit gevolgen zou hebben voor de prijs. "Echter nam de kooplust afgelopen jaar al snel toe door de slechte start van het teeltseizoen zoals hierboven beschreven. Telers wilden nog niet verkopen omdat ze eerst eens af wilden wachten hoeveel er geoogst zou worden."

In de aflandperiode zelf gebeurde de meeste handel tussen de 28 en de 32 cent. PPA kan met een tevreden gevoel terugkijken en heeft ondanks de mindere kwaliteit alle telers naar tevredenheid kunnen afwerken, zo melden ze.

De gemiddelde prijs van de gele aflandpool van PPA is sinds haar bestaan in 2018 € 18,36 per 100 kg. Voor de rode aflandpool is dat € 24,49 per 100 kg.

Voor meer informatie:
PPA Group
Groeneweg 37
3244 LJ Nieuwe-Tonge
Tel. 0187 657100
[email protected]
www.ppagroup.nl

Publicatiedatum: