Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Salad bar: mix van jonge scheuten, gekweekt in één enkele teeltcyclus

Voor het 2023-seizoen heeft het Franse Voltz Maraîchage het concept Salad bar ontwikkeld, met recepten voor een mix van jonge asperges. De verkoop van jonge scheuten is niet meer weg te denken, zowel in supermarkten als op de marktkramen van groentetelers.

Zoals wettelijk is vereist worden de gepresenteerde zaden afzonderlijk op de markt gebracht. In zakjes met zaden mogen soorten niet worden gemengd. Dit biedt telers meer flexibiliteit die op die manier volgens vooraf vastgestelde recepten kunnen kiezen voor de ene of de andere soort. De ontwikkeling van dit project heeft bijna twee jaar in beslag genomen.


© Voltz Maraîchage

De uitdaging is om een mix te ontwikkelen in één enkele cyclus
Voltz Maraîchage heeft dit concept in de eerste plaats ontwikkeld om "het leven gemakkelijker te maken" voor telers die willen diversifiëren en zich van andere telers willen onderscheiden. "De meest voorkomende uitdaging voor telers is inderdaad om een mix van jonge scheuten in één enkele teeltcyclus te kweken," legt technisch vertegenwoordiger en projectmanager bij Voltz Maraîchage Cédric Thommy uit.

De recepten zijn zo ontworpen dat de teeltcycli gelijkwaardig zijn. Door een bepaald recept bijvoorbeeld op datum X te zaaien, kan de volledige opbrengst op datum Y worden geoogst." De aanbevolen recepten geven aan welke rassen moeten worden geselecteerd en in welke verhoudingen ze gebruikt moeten worden om een goede mix te verkrijgen. Ter ondersteuning van de telers wordt bij het zaaien en telen technisch advies gegeven.

Het zadenbedrijf wilde zich echter niet alleen richten op de teeltcyclus. "Bij het samenstellen van de mixen hebben we ook gezocht naar verschillende soorten die kunnen zorgen voor smaak, kleur, textuur en massa, zodat iedereen binnen de mix iets van zijn of haar gading zou kunnen vinden."

Mixen van jonge asperges: een groeiende markt
Gezien de populariteit van de gemengde jonge scheuten, sluit Voltz Maraîchage een verdere ontwikkeling en uitbreiding van het Salad bar-assortiment met andere recepten niet uit. Het is immers een markt die zeker groeiende is, met consumenten die steeds meer houden van verse, kant-en-klare producten en originele, gevarieerde samenstellingen.

Summer mix / ©Voltz Maraîchage

Het Salad bar-assortiment: 4 mixen
In 2023 zijn de volgende vier originele en aantrekkelijke mixen aan het Salad bar-assortiment toegevoegd:

- Printemps (Lente): Snijbiet PV9041 F1 30 %, Groene snijbiet 30 %, winterpostelein 30 %, rode orache Magnum 10%.

- Automne (Herfst) Bright Lights F1 snijbiet 30 %, Bénéfine witlof 30%, Pak Choï rode Arax 20%, Russische rode boerenkool Katerina 20%.

2 zomermixen:

- Veldsla 40%, Spinazie Monterey F1 25%, Postelein Doré 25%, Oost-Indische kers 4%, Bleue bernagie 3%, Wilde viool Anna 3%.

- All-season basismix, aangevuld met verschillende slasoorten.

Deze mixen zijn ook verkrijgbaar in een biologische variant.

Voor meer informatie:
Voltz Maraîchage
voltz-maraichage.com

Graines Voltz
1 Rue Edouard Branly
68000 Colmar
www.voltz-maraichage.fr