Klimaatverandering ontziet Egyptische telers niet en dringt zich op in verschillende vormen, zoals de verstoring van de lengte van de seizoenen of de maatvoering van de gewassen. Maar het wordt nog ernstiger als klimaatverandering zich uit in een stijgende zeespiegel en een verhoogd zoutgehalte in irrigatiewater en bodems.

Stijgende zoutgehaltes dwingen telers in veel gebieden over te schakelen op andere gewassen. Jeroen Bakker, Head of Breeding Fresh Markets bij de Nederlandse aardappelveredelaar HZPC, werkt al jaren aan dit probleem in de aardappelsector. Hij biedt telers nieuwe aardappelrassen aan met een "bewezen hoge tolerantie voor zoutgehalte".

De Egyptische aardappelsector maakt zich grote zorgen over stijgende zoutgehaltes, omdat het gewas wordt geteeld in de meest getroffen gebieden. Aardappel is ook bestempeld als een "strategisch gewas" in de plannen van de overheid om woestijnland terug te winnen.

"We zien dat de Egyptische regering nieuwe velden in de woestijn terugwint die geïrrigeerd zullen worden met putwater van soms gemengde waterkwaliteit, terwijl er geen regen is om het zout weg te spoelen, zoals in veel delen van Europa", zegt Jeroen. "De regio Wadi El Natrun is een woestijnvallei in Egypte, bekend om zijn zoutmeren en zoutpannen. Andere gebieden in Egypte waar zoutgehaltes een probleem zijn, zijn El-Fajoem en vooral het noorden, bij de Middellandse Zee. We zien ook toenemende problemen in Zuid-Spanje, Italië, Pakistan, Namibië en Nederland."

"Om te voldoen aan een dringende en groeiende behoefte aan zouttolerante aardappelrassen, zijn we een paar jaar geleden begonnen met het introduceren van ons Sagitta ras", vervolgt Jeroen. "Het ras heeft het vermogen om zeer stabiel te zijn onder verschillende klimaat- en bodemomstandigheden, maar presteert ook veel beter onder zoute omstandigheden dan andere rassen. In vergelijking met andere rassen nemen de opbrengst en knolgrootte niet zo sterk af bij hogere zoutgehaltes."

De zorgwekkende situatie in Egypte en andere delen van de wereld vraagt om de voortdurende ontwikkeling van tolerante rassen, volgens de veredelaar. "Ieder jaar opnieuw beginnen we ons veredelingsprogramma met honderdduizenden zaailingen die resulteren in enkele serieuze kandidaten na 10 jaar testen en selecteren. In het afgelopen decennium hebben we in onze rassen een aanzienlijke toename gezien in verkoopbare opbrengst in combinatie met meerdere resistenties tegen ziekten en verbeterde kwaliteitskenmerken. Deze nieuwe kandidaten worden ook getest onder verschillende zoutgehaltes in proefvelden in Egypte en een nieuwe locatie in Spanje. We richten ons op vijf verschillende markten: Retail Fresh, Traditional Fresh, Crisps, Fries en Flakes. De urgentie voor robuuste en resistente rassen is groter dan ooit. Onze visie luidt: 'We stimuleren de ontwikkeling van verantwoord voedsel voor de wereldbevolking'. Het toont aan dat we sterk gericht zijn op de duurzame teelt van aardappelen wereldwijd."

Gevraagd hoe snel de nieuwe rassen commercieel kunnen worden ingezet, antwoordt Jeroen: "Onze pootgoedproductie is gebaseerd op onze langetermijnverkoopprognose. We hebben de recente ontwikkelingen van toenemende zoutgehaltes opgenomen in ons pootgoedproductieplan en streven ernaar om aan de vraag in de komende jaren te voldoen. Er is niet alleen het ras Sagitta. We zijn net begonnen met het introduceren van een gloednieuw ras (2890) dat zeer hoge opbrengsten toont, een lange knolvorm en een lage stikstofbehoefte. Bovenal is het een van de best presterende aardappelrassen onder een middelhoog niveau van zoutstress in zowel het voorjaar als in de winter."

Voor meer informatie:
Jeroen Bakker
HZPC Research BV
Tel: +31 (0)513 48 98 88
info@hzpc.com
www.hzpc.com