Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canarische kas met hightech inrichting blauwdruk voor groei Marokkaanse teelt Agro Care

Tholen - Op wat nu nog een lege lap grond van 11 hectare is staat begin volgend jaar een nieuwe kas voor Marokkaanse tomatenteelt door Agro Care. De bouw is op dit moment volop bezig. De Nederlandse tomatentelers kiezen voor het bouwen van een Canarische kas, zoals er veel in de regio Agadir staan. Wel wordt de kas hoger en, dat is het meest opvallend, écht hightech van binnen.

“Wat we gaan doen is hier uniek”, zegt Stijn Weijns. Hij is als Country Director Morocco binnen de directie verantwoordelijk voor alle activiteiten van Agro Care in Marokko. “We steken onze nek uit en dat willen we ook. Dit project moet de blauwdruk worden voor toekomstige uitbreidingen.”


Erik Jaspers (links) doet een rondje over het perceel waarop gebouwd gaat worden.

Simultaan groeien
Agro Care werkt in Marokko met eigen teelt en met lokale telers, ‘outgrowers’, met wie Agro Care intensief samenwerkt. Het bedrijf heeft de ambitie om de komende jaren te groeien naar 100 hectare eigen teelt en 100 hectare teelt van outgrowers. Voor komend seizoen is de verwachting dat de verhouding 50-50 is, met zowel 50 hectare eigen teelt en 50 hectare teelt van outgrowers. “We willen simultaan groeien. Voor onze eigen teelt is deze bouw een belangrijke stap, maar ook hopen we telers in de regio te inspireren.”

De Canarische kas die Agro Care laat bouwen wordt 7 meter hoog en wordt voorzien van mechanische nokventilatie. De kas is 1 meter hoger dan de huidige eigen kassen die het bedrijf in Marokko heeft. “Op die manier is er meer ruimte boven het gewas en realiseren we een goede klimaatbuffer. De mechanische ventilatie zorgt voor meer ventilatie.”


Blik in bestaande eigen teelt Agro Care in Marokko

Hogere kas vol moderne techniek
De grotere hoogte van de kas zal straks opvallen als in week 10 volgens planning de planten de kas in gaan, maar de inrichting van de kas is waarmee Agro Care voor een Marokkaanse teelt helemaal grote stappen zet. Stijn somt op dat er stalen teeltgoten in de kas komen, met drainwatercirculatie, een buisrailsysteem met buisrailkarren, automatisch intern transport en ook sensoren gekoppeld aan een teeltcomputer die data opleveren voor de dashboards van Source.

“We doen dit alles omdat het rendabel is en verwachten 20 procent meer opbrengst door optimale teeltomstandigheden en -aansturing en een hogere plantdichtheid. Tegelijkertijd willen we vooral ook zuiniger met het schaarse water omgaan, we verwachten 30 procent minder water te verbruiken per kilo tomaat. Dat is onze eigen ambitie, maar ook de eisen van retailers worden strenger.” Agro Care is SPRING-gecertificeerd. Dat staat voor Sustainable Program for Irrigation and Groundwater Use en is een aanvulling op GlobalGAP. “Wij verwachten dat in SPRING drainwaterrecirculatie een eis gaat worden en sorteren daar nu al op voor.”


Zo komt de nieuwe kas er van binnen uit te zien. Klik hier voor vergroting.

Jaarrond snoeptomaten uit Marokko
Maar eerst moet de kas nog afgebouwd worden. Voor de bouw werkt Agro Care veel samen met Nederlandse bedrijven. Zo is een Nederlandse loonwerker ingeschakeld om de grond tot op de centimeter nauwkeurig op afschot te leggen voor de komst van teeltgoten. “Met het type kas dat we bouwen kun je de goten niet ophangen aan de kasconstructie”, verklaart Stijn.

Ook de bouw van de bedrijfsruimte is in volle gang. De verwachting is dat na het planten in week 10 in week 17 de nieuwe locatie in productie gaat. Voor snoeptomaten ziet Agro Care jaarrond kansen met teelt uit Marokko, ook omdat het areaal in bijvoorbeeld Nederland stevig is afgenomen. “We telen inmiddels in Marokko jaarrond snoeptomaten.”


Erik Jaspers is Operationeel Directeur in Marokko


Hier draait het allemaal om: tomaten

Voor meer informatie:
Stijn Weijns
Agro Care
[email protected]
[email protected]
www.agrocare.nl