Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Perry Dekkers, Growers United:

"Intensieve glastuinbouw en extensieve biologische tuinbouw zijn perfecte match"

Wat heeft de voorkeur: verse groenten uit de intensieve glastuinbouw of verse groenten uit de extensieve biologische tuinbouw? ‘Waarom steeds kiezen voor twee uitersten?’ vraagt Perry Dekkers, Commercieel Directeur bij Growers United, zich af. ‘Zo’n polariserende stelling werkt contraproductief. Juist door het bestaan van beide opties kunnen we samen de Europese schappen jaarrond vullen met duurzaam geteelde, gezonde groenten.’

‘Niet voor niets staan Nederlandse glastuinbouwtelers in Europa met stip op één wat betreft het produceren van duurzame, verse groenten. Onze groenten worden vooral geteeld in kassen, omdat de productie daar beter kan worden gereguleerd terwijl er minder (landbouw)grond hoeft te worden gebruikt. Deze teeltwijze in kassen is zelfs al bijna biologisch te noemen, het grootste verschil is dat in kassen op goten wordt geteeld en biologisch voorschrijft dat het in de grond geteeld moet worden.’

In plaats van polariseren, juist de nadruk leggen op leveringszekerheid
‘Vaak worden de intensieve glastuinbouw en extensieve biologische tuinbouw als twee uitersten van het spectrum gepresenteerd. Waarbij de discussie zich richt op welke van deze twee de beste teeltmethode zou zijn’, reageert Perry. ‘Maar zo’n insteek is voor niemand bevorderlijk; niet voor de glastuinbouw, niet voor de biologische tuinbouw en zeker niet voor de Europese consument. Veel belangrijker is de focus op beschikbaarheid en leveringszekerheid van ons gezonde product. Want juist samen kunnen we de schappen jaarrond vullen met duurzaam geteelde, gezonde groenten. Het is natuurlijk praten voor eigen parochie, maar door het productieproces steeds verder te perfectioneren, dragen Nederlandse glastuinbouw telers in grote mate bij aan de voedselzekerheid voor de Europese consument. En dat op een duurzame manier met een zo klein mogelijke carbon footprint.’

‘Al sinds halverwege de negentiende eeuw worden de zonuren en optimale omstandigheden in het westen van Nederland ingezet voor glastuinbouw. Om op de dure (landbouw)grond een hoge opbrengst te kunnen halen, gebruiken onze telers kennis die van generatie op generatie wordt doorgegeven en aangescherpt. Deze kennis van zowel biologie als technologie helpt hen om de productie van verse groenten verder te optimaliseren én te verduurzamen.’

Nederlandse glastuinbouw voorbeeld voor duurzame toekomst
Dit is ook internationaal geprezen documentairemaker en bioloog Sir David Attenborough niet ontgaan. In zijn documentaire-reeks A Life On Our Planet, geeft hij de Nederlandse glastuinbouw als voorbeeld voor een duurzame toekomst, waarin op een uiterst efficiënte manier en met weinig impact op het milieu toch veel voedsel geproduceerd kan worden.

‘Nederland is een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Het is bezaaid met relatief kleine familiebedrijven gericht op tuinbouw, waarbij er nauwelijks ruimte is voor schaalvergroting. Daarom zijn Nederlandse telers experts geworden in het maximale halen uit elke hectare,’ vertelt Sir David Attenborough. ‘Dit gebeurt steeds vaker op een duurzame manier. Met elke generatie wordt de opbrengst vertienvoudigd terwijl er tegelijkertijd minder water, energie en geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ook wordt er minder CO2 uitgestoten. Ondanks het bescheiden formaat, is Nederland ‘s werelds op één na grootste exporteur van voedsel. Het is absoluut mogelijk om door het gebruik van zowel lowtech als hightech oplossingen, veel meer voedsel te produceren op veel minder (landbouw)grond.’

Innovatief productieproces garandeert groenten van hoge kwaliteit
Hoe lukt het Nederlandse telers om op relatief weinig (landbouw)grond zoveel voedsel te produceren? Wat maakt onze glastuinbouw zo succesvol? ‘Doordat er binnen een relatief gesloten systeem wordt geteeld, kunnen we de omstandigheden optimaal controleren,’ legt Perry uit. ‘Denk aan het reguleren van het binnenklimaat met zo veel mogelijk duurzame energie, het hergebruiken van water en voedingsstoffen, en het inzetten van natuurlijke biologische gewasbescherming in de vorm van natuurlijke vijanden. Zo kunnen we de levering van duurzaam geteelde, gezonde groenten continu garanderen, waarbij de hoge kwaliteit van de producten altijd gelijk blijft.’

‘Door zich dagelijks in te zetten en hun productieproces steeds duurzamer aan te scherpen, zorgen de telers van Growers United op zo’n 70 teeltlocaties ervoor dat Europese consumenten kunnen beschikken over verse en gezonde tomaten, paprika’s, komkommers en aubergines voor een eerlijke prijs.’

Voor meer informatie:
Growers United
www.growersunited.nl

Publicatiedatum: