Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Aan Duitse vraag naar appelen kon zonder problemen worden voldaan"

Duitse appelen, waaronder Elstar, Jonagold, Boskoop, Braeburn en Wellant, bleven prominent in het aanbod. Santana, geliefd bij mensen met allergieën, won ook aan populariteit. Italië was vooral vertegenwoordigd met Golden Delicious en Royal Gala. De eerste Pink Lady uit Frankrijk kwam aan het begin van de week op verschillende markten. Nederland, België en Polen droegen in het algemeen slechts beperkt bij aan de aanvoer.

Volgens de BLE was de afzet over het algemeen weinig spectaculair. Aan de vraag werd zonder problemen voldaan. Op sommige plaatsen nam de belangstelling van klanten voor fruit met rode blos toe, waarbij Red Chief, de kerstappel in Frankfurt, meer aandacht trok dan voorheen. In München waren aan het begin van de week de eerste zogenaamde "adventsappelen" (gepolijste kleine Red Delicious) uit Italië en Jonagold uit de regio Bodensee verkrijgbaar, die als "Herzäpfel" werden gepresenteerd. Dit had echter geen grote invloed op de prijzen. In plaats daarvan bleven de prijzen vaak op het niveau van de week ervoor, afgezien van kleine schommelingen.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport.

Peren
De Italiaanse Santa Maria, Abate Fetel en Williams Christ bleven schaars en daarom duur. Klanten deden daarom alleen de meest noodzakelijke aankopen en de handel was dienovereenkomstig rustig. De afzet van Turkse Santa Maria en Devici was ook rustig.

Druiven
Naast de Turkse Sultana was er vooral toegang tot Italiaanse aanvoer: Italia, Crimson Seedless en Red Globe vormden de basis van het assortiment. Veel andere rassen waren ook beschikbaar, maar de algemene beschikbaarheid van Italiaanse producten was beperkt. Dit leidde vaak tot licht stijgende prijzen.

Sinaasappelen
Het seizoen kwam in een stroomversnelling: de aanwezigheid van Spaanse Navelina nam merkbaar toe. De verschillende beschikbare maten namen ook toe. Klanten waren dankbaar dat ze ze konden kopen, want het herfstweer leidt tot een merkbare toename van de vraag. Valencia Late en Midknight waren nog steeds beschikbaar vanuit Zuid-Afrika.

Clementines en mandarijnen
Spaanse aanvoer van clementines, Turkse aanvoer van Satsuma's en Zuid-Afrikaanse aanvoer van mandarijnen speelden de belangrijkste rol. Vooral de Spaanse aanvoer was erg toegenomen. Dit maakte het bijna onmogelijk om prijsverhogingen door te drukken, ook al was de vraag zeker gestegen als gevolg van het najaarsweer.

Citroenen
Spaanse Primofiori domineerden de markt en wonnen merkbaar aan belang. De aanwezigheid van Turkse Meyer-citroenen en Eureka-citroenen nam ook aanzienlijk toe. De Zuid-Afrikaanse import speelde daarentegen slechts een kleine rol, maar had toch een zeker marktaandeel.

Bananen
Vraag en aanbod waren voldoende in evenwicht. De prijzen bleven daarom vaak op het niveau van de week ervoor. In Keulen werden stijgende prijzen genoteerd voor derde merken uit Colombia.

Bloemkool
Het aanbod was opvallend beperkt. Vooral de Duitse aanvoer liep terug. Aan de vraag kon niet volledig worden voldaan. Ook leveringen uit Italië, België, Nederland, Frankrijk, Spanje en Polen konden het tekort niet opvullen.

Sla
Bij de sla overheerste het Belgische aanbod, dat over het algemeen duurder was vanwege het volume; in Keulen kostte het bijvoorbeeld tot € 23,50 per doos van 12 stuks. De Duitse producten waren soms te licht van gewicht, waardoor de afzet traag verliep, zelfs bij prijzen van € 4,00 tot € 4,50 per doos van 6 in Frankfurt. In het geval van ijsbergsla domineerde de Spaanse aanvoer.

Komkommer
Spaanse komkommers domineerden de markt. Nederlands, Grieks, Belgisch en Duits aanbod had een aanvullend karakter, maar was niet op alle markten beschikbaar of ontbrak op bepaalde dagen. Relatief goedkope Marokkaanse import verscheen in Frankfurt.

Tomaten
Er was een breed assortiment beschikbaar: Nederland, Turkije, België en Marokko speelden een hoofdrol. Spaanse en Italiaanse aanvoer kwamen op de tweede plaats. Duitse, Kroatische en Poolse zendingen hadden niet meer dan een aanvullend karakter.

Paprika
Spaanse, Turkse en Nederlandse aanvoer vormden de basis van het assortiment. De vraag was niet bijzonder groot en er kon over het algemeen zonder problemen aan worden voldaan. In Berlijn was het Spaanse aanbod schaars omdat het gebonden was aan de retail, waar de prijzen over het algemeen merkbaar stegen.

Bron: BLE

Publicatiedatum: