Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlandse pompen ingezet bij overstromingen in Frankrijk

Worteloogst in Pas-de-Calais in gevaar

"Het regent nog steeds vandaag," zegt een teler die deze week werd geïnterviewd geërgerd. Hoewel het waterpeil eind vorige week begon te dalen, gold in Pas-de-Calais gisterochtend opnieuw code oranje en werd er opnieuw gewaarschuwd voor zware regenval, overstromingen en wateroverlast. Volgens Vigicrues zullen deze nieuwe regenbuien het waterpeil in de rivieren naar alle waarschijnlijkheid weer doen stijgen.


© Capture France Info

"Twee weken lang compleet stilgelegen"
Een wortelteler in Pas de Calais legt meer over de situatie uit. "Er is een totaal gebrek aan zichtbaarheid. We wilden bijna 4 weken geleden beginnen met oogsten, maar alles ligt al bijna 3 weken volledig stil. We hebben minstens 4 tot 7 dagen zonder regen en met wind nodig om ervoor te zorgen dat alles weer voldoende genoeg is opgedroogd om te kunnen oogsten."

We bevinden ons in een ongekend bizarre situatie, want in deze tijd van het jaar hebben we al twee derde van de oogst in koelcellen moeten plaatsen. Elke dag gaan we stuk voor stuk de percelen langs om te zien waar we kunnen oogsten. We zullen pas over een dikke maand meer weten over de staat van de gewassen. De teler geeft daarbij aan dat omdat er dit jaar in het noorden van Frankrijk sowieso bijna 10-15% minder wortelen zijn gezaaid, de overstromingen vanaf januari een behoorlijke impact zullen hebben op de toch al beperkte partijen en dus ook op de prijzen."

Twee megapompen uit Nederland
Om het verplaatsen van het water naar de zee te vergemakkelijken, zijn deze week twee pompen uit Nederland geïnstalleerd in Mardyck, zoals minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin afgelopen zondag tijdens een bezoek aan Pas-de-Calais had aangekondigd. Met een verplaatsingscapaciteit van 5000 kubieke meter per uur (m3/u) per pomp, zullen deze twee pompen al het teveel aan water naar de zee afvoeren en ervoor kunnen zorgen dat het totale waterniveau in de delta van de Aa weer kan gaan zakken."

De burgemeester van Saint-Omer, François Decoster, bedankte de Nederlandse ambassadeur op zijn X-account.