Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jubilerend Plantera focust op vroege rassen

Tholen - Met het vastkokende ras Vitabella spreekt Plantera al jaren het biologisch segment aan. Inmiddels is er een breed scala aan rassen waarmee het bedrijf de biologische markt kan bedienen. “Oscar bijvoorbeeld. Een bloemige, geelvlezige aardappel die zowel Phytophthora- als virusresistenties heeft. Verder hebben we met Vitanoire een paarsvlezige aardappel met Phytophthora-resistentie. Maar ook op het gebied van verwerking komen er nieuwe rassen aan”, vertelt Gerard Bovée.

De kijk op aardappelen moet anders, is Gerard van mening. “We kunnen het niet telen zoals het altijd ging. We zitten nu in een systeem waarbij de boer teveel per kilo wordt betaald, maar niet wordt beloond voor de kwaliteit. Ook de kwaliteit van voedsel moet beter. Daarin hebben wij als producenten een grote verantwoordelijkheid.”

Meer vroege rassen
Smaak, daar draait het om voor de consument. “Wil je dat de consument de aardappel blijft eten, dan moet je zorgen dat ‘ie goed smaakt.” Daarnaast focust Plantera in de veredeling op low input. Daarmee richt het bedrijf zich niet alleen op de biologische markt. “De input van middelen moet in de gangbare aardappelteelt eveneens omlaag. Daar kan de biologische sector in helpen.” De veredelaar werkt toe naar meer vroege rassen. Iets wat met de verplichting van de zogenaamde 'kalenderlandbouw' kansen biedt. “Vroege rassen hebben meerdere voordelen, want je bespaart daarmee op het gebruik van middelen en kunstmest en je zit ook niet zo te trekken aan die resistentie. En die resistentie, daar moeten we echt zuinig op zijn. Telers moeten, zodra ze Phytophthora zien, het gewas binnen vijf dagen afbranden. Dat is heel belangrijk. Als je het gewas laat staan, wegen die extra paar kilo’s echt niet op tegen de doorbreking van de resistenties.”

Standaard biologisch
Dat PLUS onlangs de stap zette om het aardappelschap gefaseerd om te gaan zetten naar standaard biologisch, juicht Gerard toe. “Doe dat voor alle verse groenten. Nu is het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar product in de supermarkt veel te groot. De consument kiest daarom niet voor bio. De omloopsnelheid gaat omlaag en er moeten producten worden weggegooid. Ik zou zeggen: maak de verse groenten zo mogelijk biologisch en kies voor de bewerkte AGF voor gangbaar. Dan ben je goed bezig voor de volksgezondheid en zorg je ervoor dat de biologische boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.”

Jubileum
In 2024 is het alweer 10 jaar geleden dat Plantera werd opgericht. Wat Gerard Bovée en Jeroen van Soesbergen in 2014 met z’n tweeën startten, is uitgegroeid tot een volwassen bedrijf met een teeltlocatie in Wieringerwerf en een kantoor in Marknesse. Er wordt pootgoed geproduceerd op 300 hectare in Nederland en 125 hectare in omliggende landen. “Hoe we het jubileum gaan vieren weten we nog niet, maar we gaan er zeker bij stilstaan”, zegt Gerard.

Voor meer informatie:

Gerard Bovée
Plantera B.V.
Hamerslag 2
8316 GC Marknesse
06 10735962
0527 264128
[email protected]
www.plantera.nl