Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tandje erbij in de Fruitschuur na sluiting Boertje Baars

Na 115 jaar is de familie Baars uit de groente- en fruithandel gestapt. Het verkooppunt in Vianen dat bekend stond als Boertje Baars sloot eind augustus omdat opvolging ontbrak. Veel van hun klanten hebben de weg gevonden naar de Fruitschuur waar ook al generaties lang fruit wordt verkocht, zo schrijft Het Kontakt.

Wim, Gerrit Jan, Gerrit, Corrine en Gert-Jan in de Fruitschuur
(foto Madelief Helmout)

De Fruitschuur ligt aan de Nieuwe Rijksweg in Lexmond. Al drie generaties lang wordt er honderden tonnen aan fruit per jaar verkocht. De sluiting van groente- en fruithandel Baars in Vianen op 30 augustus zorgde voor een nieuwe impuls: het is alleen nog maar drukker geworden in de landwinkel van de familie Van Tienhoven. Drie generaties werken zes dagen per week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, om aan de behoefte naar vers fruit in de regio te voldoen.

De familie Van Tienhoven kwam in 1986 te wonen aan de Nieuwe Rijksweg, Gerrit van Tienhoven was toen pas een jochie van 13 jaar oud. Zijn vader, Gert-Jan, maakte ten tijde van de verhuizing van zijn hobby zijn werk en zette ‘De Fruitschuur’ aan huis zelfstandig op. Drie jaar later sloot ook Gerrit zich aan bij het inmiddels goedlopende bedrijf van zijn vader. Niet alleen omdat hij het leuk vond, maar ook omdat het van hem verwacht werd. Gerrit: “Ik wist niet beter dan om in het bedrijf van mijn vader te gaan werken, ik kwam nota bene net van school af. Sinds mijn zestiende werk ik hard en maak ik er lange dagen, maar spijt heb ik er nooit van gehad.”

Draaiende houden na verlies
Corrine, de vrouw van Gerrit, werkt inmiddels ook volop mee in de fruitschuur. Nadat de moeder van Gerrit, Pietje, plotseling kwam te overlijden is het stel uit hun koophuis vertrokken en zijn ze ingetrokken bij Gert-Jan aan de Nieuwe Rijksweg om samen dichterbij hem en het bedrijf te zijn. Sindsdien is Corrine een belangrijke schakel in het bedrijf. “Ik kan wel zeggen dat de fruitschuur destijds kon bestaan dankzij mijn moeder”, aldus Gerrit.

“Op de achtergrond deed zij ontzettend veel om het bedrijf draaiende te houden. Al helemaal toen mijn vader een paar maanden voor haar overlijden een herseninfarct kreeg.” De vader van Gerrit is inmiddels 78 jaar oud en is hersteld van zijn herseninfarct, nog altijd werkt hij lange dagen mee in de fruitschuur. Ook de zoons van Corrine en Gerrit, Wim (14) en Gerrit Jan (17), werken inmiddels mee, vooral de oudste heeft er gevoel en passie voor. Maar Corrine is dé persoon aan het hoofd van de landwinkel en Gerrit is hoofd van de enorme sorteringsschuur.

Baars gesloten
Toen de groente- en fruithandel van de familie Baars in Vianen zijn deuren sloot in augustus zette de familie een tandje bij. Veel klanten besloten hun verse groente en fruit nu bij de fruitschuur te gaan halen. “We kregen het nog drukker dan we het al hadden. We zien toch dat veel mensen behoefte houden aan een fruit- of groenteboer en dat zij de producten liever niet bij de supermarkt halen.” Daarom doet de familie nog meer hun best om een goede kwaliteit te blijven waarborgen: “Kwaliteit wint van de prijs, daar geloven wij heilig in.”

Sorteercentrum
In Lopikerkapel staan de fruitbomen waar het overgrote deel van het fruit vandaan komt. In Lexmond worden alle stuks fruit gesorteerd in hun grote sorteercentrum aan huis. Duizenden appelen en peren worden daar dagelijks gewassen, gesorteerd op maat, gepoetst en geselecteerd. Tien meter verderop staat de fruitschuur waarin al het fruit uitgestald en verkocht wordt. Er is geen houden aan, elke dag, de hele dag door, staan er klanten op de stoep.

Toch gaat de oogst niet volledig naar consumenten die langs de fruitschuur rijden voor een paar kilo groente en fruit per week. Groothandels uit de regio kopen met regelmaat grote partijen in. “Het is hard en vooral veel werk om alles draaiende te houden. Maar we werken ontzettend hard met de familie en in de drukste maanden, vanaf eind augustus, schieten een aantal seizoenarbeiders te hulp.”

Bron: Madelief Helmhout, Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Publicatiedatum: