Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verbod op chloorpyrifos door de rechtbank vernietigd

Het federale Achtste Hof van Beroep in de Verenigde Staten oordeelde op 2 november dat het Agentschap voor Milieubescherming (EPA) de wet niet heeft gevolgd toen het het gewas-beschermingsmiddel chloorpyrifos verbood. "Haar beslissing was willekeurig en grillig. Dus we willigen de verzoekschriften voor herziening in en trekken het bevel in", aldus de rechtbank.

De American Farm Bureau Federation (AFBF) en de Florida Fruit & Vegetable Association (FFVA) behoorden tot de telersorganisaties die EPA hadden aangeklaagd. Ze beweerden dat het agentschap wetenschappelijk bewijs negeerde dat de veiligheid van het gewasbeschermingsmiddel bewees.

"AFBF waardeert het werk van het Hof van Beroep dat heeft gesteld dat het Agentschap voor Milieubescherming de wet niet heeft nageleefd toen het het gebruik van chloorpyrifos introk", aldus voorzitter Zippy Duvall.

FFVA verklaarde dat het doel van de telersgroepen was om het gebruik van chloorpyrifos te herstellen voor 11 gewassen die aan alle EPA-risicobeoordelingsvereisten voldeden, waaronder citrus. "In Florida is het een cruciaal instrument voor citrustelers om de oogst te beschermen tegen allerlei schadelijke plagen", aldus FFVA na de uitspraak.

"De regering-Biden heeft de politieke wetenschap boven de echte wetenschap gesteld om in de gunst te komen bij activistische groeperingen bij het uitvaardigen van een definitieve regel om alle toleranties voor chloorpyrifos in te trekken", zei Glenn "GT" Thompson, voorzitter van de Commissie Landbouw in het de Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. "De uitspraak van vandaag van het Achtste Hof van Beroep is een overwinning voor Amerikaanse telers en geeft hen terecht een belangrijk gewasbeschermingsmiddel terug."

FFVA verwacht dat EPA om opschorting van de annuleringsprocedure zal verzoeken. Het agentschap zal nu evenwel de etikettering voor de toegestane registraties moeten bijwerken. FFVA laat weten telers te zullen informeren zodra chloorpyrifos weer beschikbaar is voor gebruik.

Voor meer informatie:
citrusindustry.net

Publicatiedatum: