Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onverwacht dalende prijzen Poolse industrieappelen

Volgens analisten van EastFruit was er deze week een scherpe trendbreuk op de Poolse markt voor industrieappelen, waar de prijzen al geruime tijd snel stegen. Op woensdag begonnen bewerkingsbedrijven leveranciers te informeren over prijsverlagingen, hoewel de telers verwachtten dat de prijzen zouden blijven stijgen. Aanvankelijk was er sprake van een verlaging van ongeveer € 0,01 per kg, maar op donderdag 9 november waren er berichten over een verlaging van de inkoopprijzen met zelfs € 0,02 per kg geleverde appelen, wat zeer belangrijk is voor dit appelsegment.

De situatie onder Poolse telers lijkt op paniek, omdat velen verwachtten dat met de voltooiing van de oogst het appelaanbod aan de bewerkende sector zou afnemen, wat zou leiden tot een versnelling van de prijsstijging. Het lijkt er echter op dat de bewerkers geloven dat ze al voldoende voorraden appelsapconcentraat en zelfs grondstoffen hebben opgebouwd. Bovendien maken ze zich zorgen over een mogelijke daling van de marges uit de bewerking van appelen tegen de achtergrond van snel stijgende grondstofkosten.

Tot nu toe heeft deze trend de Oekraïense markt niet bereikt, waar de prijzen voor appelen voor bewerking aanzienlijk lager liggen dan op de Poolse markt. Het aanbod van grondstoffen voor de productie van appelsapconcentraat in Oekraïne wordt als voldoende beoordeeld. Relatief hoge prijzen maken het mogelijk om extra hoeveelheden producten voor bewerking te mobiliseren die anders onder de bomen in boomgaarden zouden blijven liggen.

Volgens EastFruit verdiende Polen in 2022 bijna € 466 mln aan de export van appelsapconcentraat en overtrof het daarmee zelfs China. Oekraïne werd een van de vier grootste wereldwijde exporteurs van appelsapconcentraat met exportinkomsten van € 156 mln, na Polen, China en Turkije en vóór grote en gevestigde exporteurs als Duitsland en Oostenrijk. Op de ranglijst van 's werelds grootste exporteurs van appelconcentraat staat Moldavië op de 11e plaats met een opbrengst van € 62 mln en Oezbekistan op de 21e plaats met € 18 mln.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: