De Internationale Unie voor de Bescherming van Plantenrassen (Upov) heeft beslist dat de intellectuele eigendomsrechten van zogenaamde afgeleide rassen (EDV's: Essentially Derived Varieties) eigendom blijven van de eigenaar van het oorspronkelijke ras waarvan ze "hoofdzakelijk" zijn afgeleid.
Het besluit werd eind oktober genomen tijdens een bijeenkomst van de Upov. Het heeft vier jaren van debat gekost voordat de groep tot een conclusie kwam.
Cruciaal is dat Upov stelt dat "er geen bovengrens bestaat voor het aantal verschillen dat kan voortvloeien uit de afleiding". Als zodanig kunnen veredelaars mogelijk de rechten op een afgeleid ras behouden, zelfs als dit aanzienlijk andere kenmerken heeft.
Veredelaars hebben alle landen die zijn aangesloten bij Upov opgeroepen om de bijgewerkte richtlijnen op te nemen in de nationale wetgeving met betrekking tot kwekersrechten.
Een van de gevallen in de fruitsector waarin het eigendom van EDV’s tot juridische geschillen heeft geleid, is dat van de kwekersrechten van Nadorcott – een in Marokko ontwikkelde mandarijn – en Tango, een ander mandarijnenras ontdekt door de University of California Riverside en geregistreerd in de EU als Tang Gold. Het geschil draait om de vraag of Tango in wezen is afgeleid van Nadorcott of zo verschillend is dat het intellectuele eigendom ervan in aanmerking komt voor bescherming onder een afzonderlijke licentie.
Bron: simfruit.cl