Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toepassing loonsverhoging cao Open Teelten per 31 december 2023

Bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw komen veel vragen binnen over hoe de in de cao Open Teelten afgesproken loonsverhoging per 31 december 2023 in de praktijk uitgevoerd moet worden. Sociale partners bij de cao Open Teelten hebben samen onderstaande toelichting geschreven om duidelijkheid te geven, zo meldt NFO.

Wat is er afgesproken?
Per 31 december 2023 stijgen de feitelijke lonen en salarisschalen met 3%. De cao Open Teelten is algemeen verbindend verklaard per 9 mei 2023 dus deze verhoging moet door alle werkgevers in de sector toegepast worden, ongeacht of zij lid zijn of niet.

Er is zijn verschillende situaties mogelijk per 31 december 2023:

  • De werknemer krijgt een vast maand- of weekloon: de afgesproken verhoging heeft consequenties voor de verloning. Ook al is dat ‘maar’ voor 1 dag van de maand december of week 52. Bijvoorbeeld: de werknemer die een vast maandsalaris ontvangt, krijgt in december dus 30 dagen zijn ‘oude’ salaris en over één dag zijn ‘nieuwe’ salaris inclusief de 3% verhoging. Hierbij maakt het geen verschil of de werknemer wel of niet werkt op zondag 31 december.
  • De werknemer heeft een oproepcontract maar hoeft niet te werken/ is niet ingepland op zondag 31 december. De verhoging heeft dan niet direct gevolgen. De eerstvolgende dag dat de werknemer in 2024 recht heeft op loondoorbetaling ontvangt hij zijn ‘nieuwe’ salaris inclusief 3% verhoging.
  • De werknemer heeft een oproepcontract of werkt extra op 31 december. Ook hier heeft de verhoging consequenties en zal rekening moeten worden gehouden met het ‘nieuwe’ salaris inclusief 3% verhoging voor het werken op 31 december.

Zorg als werkgever dat je je salarisadministratie hierop voorbereid. NFO krijgt signalen dat niet alle salarissoftware deze wijzigingen automatisch zoals bovenstaand toepast. Controleer dit dus om fouten te voorkomen.

Bron: NFO

Publicatiedatum: