Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Markt is vrij leeg

Kleinere oogst Turkse granaatappelen

Na het tekort aan granaatappelen vorig jaar, lijkt de situatie voor de Turkse exporteurs zich dit seizoen te herhalen. "Dit seizoen hebben we in sommige regio's 30% minder volume, net als vorig jaar", zegt Esra Soyleyen, manager van fruitexporteur Aksun. "Tijdens de bloeiperiode in april hebben we veel regen gehad, zowel in de eerste als de tweede bloei. Antalya is er een goed voorbeeld van. En omdat Antalya het grootste granaatappelteeltgebied in Turkije is, heeft de situatie er een grote invloed op zowel de beschikbaarheid als de prijs van Turkse granaatappelen."

Hoewel het nog vrij vroeg in het seizoen is, is de vraag al sterker dan normaal, stelt Soyleyen. "De markt voor granaatappelen is op dit moment behoorlijk leeg. Meestal komen Turkse granaatappelen op de markt als het in Spanje wat langzamer gaat, zo rond half december. Dit jaar leveren we nu al regelmatig aan alle klanten."

De economische factoren in Turkije hebben dit jaar geresulteerd in hogere prijzen voor de granaatappelen. Soyleyen benadrukt dat deze stijging simpelweg niet te verhelpen is, gezien de gestegen kosten. "De prijzen zijn zeker hoger, maar daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste zijn er de hogere teeltkosten. Bovendien is er in Turkije een inflatie van ruim 100%. Dit betekent dat arbeidskosten, binnenlands transport en brandstof allemaal verdubbeld zijn in prijs. Als exporteur moeten we de granaatappelen opslaan, en zowel de zakken waarin we het product opslaan als de elektriciteitskosten zijn door de inflatie fors duurder geworden."

Hicaz is het belangrijkste ras dat in Turkije wordt geteeld. Het verkoopt goed en daarom verwacht Soyleyen dit jaar een interessant granaatappelseizoen. "Van Hicaz is de zuurgraad, Brix-waarde en smaak erg goed is. Wij als exporteurs willen dit traditionele ras graag behouden, en dat geldt ook voor de telers. We hebben ook wat Wonderful, maar 95% van het marktaandeel wordt ingenomen door Hicaz."

Aksun heeft aanzienlijke investeringen gedaan, die zowel de sortering als de opslag zouden moeten verbeteren, zegt Soyleyen. "We hebben onlangs een tweede verpakkingslijn geïnstalleerd, die ons enorm helpt bij het sorteren van de granaatappelen. We kunnen klanten het hele seizoen één specifieke maat aanbieden, met dezelfde kwaliteitsnormen. Daarnaast hebben we fors geïnvesteerd in koelkamers. Momenteel kunnen we tot 7.000 ton opslaan in ons eigen pakstation. In tegenstelling tot veel andere bedrijven hebben we daar geen derde partijen voor nodig. Dit betekent volledige traceerbaarheid en controle van het fruit, van begin tot eind."

Voor meer informatie:
Esra Soyleyen
Aksun
Tel: +90 324 2344190 (Turkije)
Mob: +90 533 950 63 10
[email protected]
www.aksun.com.tr

Publicatiedatum: