Door uitgebreide structurele veranderingen en de geleidelijke concentratie van de handel is de bananenmarkt in Duitsland de afgelopen jaren fundamenteel veranderd. Ondanks de pandemie en de inflatie is de consumptie van dit fruit per hoofd van de bevolking in Duitsland de afgelopen jaren hoog gebleven. Volgens Statista werd er in het seizoen 2021/2022 ongeveer 1,09 miljoen ton van geconsumeerd. We spraken met de tweekoppige directie van het Duitse bedrijf Himbert, dat de grootste bananenrijperij in Saarland exploiteert, over de status quo en de toekomst van de bananensector.
Dit jaar precies 60 jaar geleden ontstond Himbert in zijn huidige vorm. Twee jaar daarvoor begon de familie al met de eerste activiteiten rond het rijpen van bananen. Met de verhuizing naar Völklingen in 1979 schakelde het bedrijf over op het rijpingsproces. Vandaag de dag beschikt het bedrijf over 16 rijpkamers waarin de goederen niet alleen kunnen rijpen, maar ook tijdelijk kunnen worden opgeslagen in een gekoelde omgeving. Op de ultramoderne locatie kunnen tot 40.000 verpakkingen per week worden verwerkt.
Rechts: Als het gaat om rijptechnologie, vertrouwt Himbert op het multifunctionele systeem van De Laat. Traditioneel is de vraag wat groter in de herfst- en wintermaanden.
Rijping, verpakking en logistiek
Volgens Himbert is de bananenhandel de afgelopen jaren fundamenteel veranderd. "De doorslaggevende factor was de ommezwaai van handelaar naar dienstverlener. Als gevolg van de verandering, die ongeveer vier jaar geleden begon, kopen we de bananen niet meer zelf in, maar krijgt de klant de goederen nu rechtstreeks van de teler, of via een agentschap. Dit betekent dat we nu alleen nog optreden als pure servicepartner op het gebied van rijping, verpakking en logistiek. Dit betekent ook dat we niet meer zoveel invloed hebben als voorheen, d.w.z. dat het moeilijker is om proactief te reageren op ontwikkelingen bij de oorsprong," zegt Johannes Himbert, die het bedrijf sinds vorig jaar leidt.
Door de ommekeer is de verkoop in de bananensector gedaald. Dit bracht het traditionele bedrijf ertoe om te investeren in andere gebieden om in de toekomst concurrerend te blijven, bevestigt Christof Seidel, ook algemeen directeur van het bedrijf: "Twee jaar geleden hebben we onze rijpcapaciteiten gemoderniseerd, waardoor we nu ook mango's en avocado's kunnen rijpen als de bananensector niet winstgevend is. We zien ook op dit gebied veel potentieel in de nabije toekomst."
Himbert was ook jarenlang aanwezig op de groothandelsmarkt in Saarbrücken.
Uitbreiding en samenwerking
Door de ligging ten westen van Saarbrücken, de hoofdstad van het Saarland, ligt de Franse markt praktisch voor de deur. Seidel: "We hebben sinds kort ook een klant in de regio Grand-Est en willen deze afzetmarkt verder uitbreiden. Onze leveringsradius strekt zich uit tot Keulen, Frankfurt, Stuttgart en Basel. Daarnaast werken we al samen met regionale partners. We staan ook open voor verdere samenwerkingen in de toekomst."
Investeringen werpen vruchten af
Hoewel ze niet meer direct betrokken zijn bij de bananenhandel, is het management van Himbert nog steeds op de hoogte van de ontwikkelingen in het segment. In de afgelopen jaren is de prijs van verpakkingen geleidelijk gestegen, constateren ze. Ze proberen in hun dienstverlening rekening te houden met deze extra prijs, vooral omdat de energiekosten het afgelopen jaar ook aanzienlijk zijn gestegen. "Een deel van onze elektriciteitsbehoefte wordt gedekt door ons PV-systeem. Maar wat ons ook helpt, is dat we precies kunnen rijpen dankzij de investeringen in moderne rijptechnologie, waardoor we over het hele rijpingsproces behoorlijk wat elektriciteit kunnen besparen."© Himbert GmbH De twee directeuren, Christof Seidel en Johannes Himbert.
Tegenwoordig bestaat ongeveer 70 procent van de totale omzet uit conventionele bananen, aangevuld met biologische en Fairtrade bananen. Deze verdeling van het bananenassortiment is al vele jaren stabiel. Himbert: "De enige ontwikkeling die heeft plaatsgevonden is de overstap van Junior naar Fairtrade bananen, die een paar maanden geleden is doorgevoerd. Door de bijna identieke vruchtgrootte van de diverse bananen zijn verschillen in het rijpingsproces ook niet langer gerelateerd aan het segment, maar alleen aan het respectievelijke land van herkomst. In Ecuador viel er dit jaar bijvoorbeeld veel regen, wat een navenant effect had op de kwaliteit van de producten."
Bovendien besloot Aldi Süd een paar jaar geleden om de goederen niet langer in flowpacks op de markt te brengen, maar in bulk, met stickers. "Daarom hebben we, afgezien van de kwaliteitscontrole, geen contact meer met de goederen, d.w.z. de bananen worden gekoeld, opgeslagen en gedistribueerd in de originele doos", besluit Himbert.
Voor meer informatie:
Johannes Himbert & Christof Seidel
Himbert GmbH
Saarbrücker Straße 162
66333 Völklingen, Duitsland
Tel.: +49 6898 9333 0
info@himbert.info
www.himbert.info