Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Genoeg bloemkool op Duitse markt

Het lijkt erop dat Duitse bloemkolen de handel domineerden. Ze waren meestal verkrijgbaar in verpakkingen van zes, behalve in Hamburg, waar ze ook in verpakkingen van acht beschikbaar waren. In de Hanzestad waren er enkele Poolse aanbiedingen, terwijl er in München geen concurrentie was. Belgische en Nederlandse partijen waren te vinden in Frankfurt en Keulen. In Berlijn werden enkele ladingen uit Nederland toegevoegd aan de Duitse aanbiedingen. Er was voldoende beschikbaarheid om aan de vraag te voldoen.

© BLE

De interesse varieerde en dit weerspiegelde zich in de afzet: soms was de verkoop verbeterd, dan weer was deze duidelijk beperkt. Hierdoor vertoonden de prijzen geen consistente trend; er waren zowel dalingen als stijgingen waarneembaar. Toch kwamen prijsstijgingen iets vaker voor. Met name in Berlijn stegen de prijzen in de nieuwe week vanwege een afnemende beschikbaarheid.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport

Appelen
Het assortiment was breed, met Duits fruit in de hoofdrol. Er waren tal van variëteiten beschikbaar, waarbij Elstar, Jonagold en Boskoop de basis van het assortiment vormden. Topaz, Rubinette en Pinova wonnen aan belang en ook Gala werd steeds vaker gezien. Vanuit Italië waren Royal Gala, Granny Smith en Golden Delicious de belangrijkste rassen.

Peren
Zoals gebruikelijk in deze periode van het seizoen, waren de Italiaanse peren het belangrijkst. Vooral Santa Maria, Abate Fetel en Williams Christ waren beschikbaar. Uit Turkije kwam Santa Maria. Uit Duitsland kwamen vooral Conference, Williams Christ en Xenia. De noteringen, die tot nu toe vrij hoog waren, bleven vaak stabiel.

Druiven
Italiaanse Italia, Michele Palieri, Crimson Seedless en Sugraone speelden de hoofdrol naast de Turkse Sultana. Losse ladingen uit Frankrijk, Spanje en Griekenland maakten het plaatje compleet. De vraag was soms vriendelijk, soms vrij beperkt. In München waren Sultana en Crimson Seedless uit Turkije eerder klein van maatvoering, maar scoorden met hun smaak.

Pruimen
Het seizoen eindigde nogal onopvallend: de aanvoer was beperkt, de kwaliteit ging langzaam achteruit en een zekere verzadiging van de klanten kon niet worden ontkend. Stanley uit Moldavië overheerste. Een paar Duitse pruimen, evenals de rassen President en Presenta, verschenen slechts sporadisch.

Citroenen
De Zuid-Afrikaanse Eureka domineerde het toneel. De Spaanse Primofiori arriveerde soms in onvoldoende hoeveelheden. De prijzen gingen soms omhoog omdat de afzetmogelijken van tijd tot tijd verbeterden.

Bananen
Vraag en aanbod waren voldoende in evenwicht. Handelaren hadden daarom zelden reden om hun eerdere prijzen aan te passen. Alleen in Hamburg stegen de prijzen, omdat de beschikbaarheid hier merkbaar was afgenomen.

Sla
Het assortiment werd gedomineerd door Duitse aanbiedingen. Nederlandse en Belgische producten vulden het aan. Spaanse ijsbergsla won merkbaar in Berlijn; omdat ze goedkoper waren dan de concurrentie, konden ze wat marktaandeel winnen. Over het algemeen kon zonder veel moeite aan de vraag worden voldaan.

Komkommer
Duitse komkommers domineerden vóór Nederlandse. Spaanse partijen hadden de Belgische partijen qua volume bijna ingehaald en zetten nu de toon in Berlijn. Het Centraal-Europese seizoen ging langzaam de eindstreep in, met in sommige gevallen geen nieuwe Duitse aanvoer.

Tomaten
Nederlandse en Belgische aanbiedingen domineerden het toneel. Italiaanse, Turkse, Poolse en Duitse producten speelden soms een belangrijkere, soms een minder belangrijke rol. De eerste Marokkaanse ronde tomaten arriveerden in München, waar ze ongeveer evenveel kostten als de Belgische concurrentie.

Paprika
De Nederlandse invoer overheerste. Ze werden geflankeerd door Spaanse aanvoer. Turkse en Poolse aanvoer speelden een ondergeschikte rol. De afzet werd aangevuld met Belgische en Duitse aanbiedingen. De prijzen gingen eerder omhoog dan omlaag, omdat het aanbod over het algemeen licht beperkt was.

Bron: BLE

Publicatiedatum: