Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Havenaar, Frutas Luna:

"Na twee goede voorjaren gokken Spaanse telers weer op eerste maanden 2024"

Tholen - Na een bijzonder voorjaar voor de kasproducten uit Almería - met uitzondering van de meloenen - zijn de Spaanse exporteurs benieuwd hoe de laatste maanden van het jaar zich zullen ontwikkelen. "Het is elk jaar weer hetzelfde spelletje", lacht Kees Havenaar van Fruit Luna. "Twee grote productielanden zijn tegelijkertijd op de markt. De ene begint en de ander loopt ten einde."

"Het begon allemaal erg duur in september voor de paprika's, komkommers, tomaten en aubergines. De prijzen waren te hoog voor de Noord-Europese markt en zelfs duurder dan het Nederlandse product, wat normaliter toch eerder verkocht wordt dan het Spaanse", vertelt Kees. "Ik verwacht dat Spanje na week 44 toch wel een beetje de macht gaat overnemen met veel producten."

Op de vraag naar zijn vooruitzichten van het seizoen, antwoordt Kees: "Ik heb nog steeds geen glazen bol, maar natuurlijk heb ik zo mijn verwachtingen. De paprika's zijn over het algemeen een stuk later en twee weken later kan zomaar een maand later oogsten betekenen. Ook bij de tomaten verwachten we een latere start. Om arbeid te besparen, dankzij minder virusdruk en na twee goede voorjaren gokt men weer op de eerste vier maanden van 2024."

Qua areaal verwacht de exporteur minder Spaanse tomaten en pepers, meer paprika's, een vergelijkbaar areaal komkommers, maar meer mini-komkommers. "Dat laatste areaal is de laatste drie jaar alleen maar gestegen, maar heeft mijns inziens de top van het areaal wel bereikt", aldus Kees. "Wat de handel gaat doen? Ik heb werkelijk geen idee. De temperaturen hier blijven zeker nog tot ergens in december goed. Het belangrijkste is echter dat de nachttemperaturen gaan zakken. Bij onze leveranciers staan de teelten er supergoed bij, gezond en fris en vrij van virusproblemen."

Kees heeft er een goede hoop op dat er de laatste twee maanden van het jaar goede prijzen worden gemaakt en dat ook het voorjaar goed blijft. "Ik verwacht minder uitschieters dan de laatste jaren, maar zoals altijd kan het zomaar weer de andere kant uitschieten als het hier extreem nat of koud wordt en de hele wereld weer op zijn kop gaat staan en de energieprijzen de pan uitrijzen."


Kees met zijn zoon tijdens de Fruit Attraction

"Maar juist dat onvoorspelbare karakter maakt onze business zo bijzonder en leuk. Dat bleek ook wel tijdens de beurs. Niemand weet het echt en ook de Nederlandse importeurs weten niet precies wat het voorjaar gaat brengen. Dat er weer meer belicht gaat worden, daar is iedereen het over eens. Maar hoeveel precies is de grote vraag. Wij zijn er in ieder geval weer helemaal klaar voor!"

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna
Tel +34 950 178 653
[email protected]
www.frutasluna.com