Bij de snelle raming was de inflatie in september 0,2 procent, meldt het CBS. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In augustus waren consumentengoederen en -diensten 3,0 procent duurder dan een jaar eerder. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar.
Grote invloed prijsontwikkeling energie op inflatie
De prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Dit komt met name door de hoge prijzen vorig jaar. In de tweede helft van 2022 namen de energieprijzen in de CPI fors toe. Mede daardoor werd er in die periode een hele hoge inflatie gemeten. De prijzen van energie in de CPI zijn nu een stuk lager dan in 2022. Omdat de inflatie wordt gemeten als de ontwikkeling van de prijzen ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar, valt de inflatie nu lager uit.
Belgische inflatie daalt naar 2,39%
In september daalt de Belgische inflatie van 4,09% naar 2,39%, dit is het laagste niveau sinds juli 2021, toen bedroeg ze 2,27%. De inflatie voor voeding is in het afgelopen jaar sterk gestegen.
De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) komt deze maand uit op 11,15% tegenover 12,73% in augustus. De bijdrage van voeding tot de inflatie bedraagt momenteel 2,47 procentpunten. Groenten en fruit hadden echter wel een verlagend effect op de index.