Telers hebben tegenwoordig te maken met een overvloed aan documenten. Veel daarvan hebben te maken met het voldoen aan de verschillende voedselveiligheidsnormen. Het back-daten of genereren van documenten vóór een geplande controle is frauduleus gedrag.
Soms slipt er documentatie door en vergeet het personeel het, maar dat hoeft nooit te gebeuren met Comply Cloud, een webgebaseerd, papierloos managementplatform voor voedselveiligheid dat een visueel overzicht geeft van alle documentatieplanning en hun status.
"Als je een smartphone kunt gebruiken, kun je Comply Cloud ook gebruiken," vertelt Retha Faul, die na vijftien jaar in de voedingsmiddelensector tien jaar geleden Retha Faul Consulting oprichtte, een onafhankelijk adviesbureau voor voedselveiligheid.
Groenten en fruit zijn haar eerste liefde, merkt ze op, maar haar werk strekt zich uit over alle sectoren van de voedings-middelensector. "Ik realiseerde me dat er een grote behoefte onder telers en voedselbewerkers was om nalevingssystemen in te voeren. Het was al lang een droom van me om mijn klanten hierbij te helpen en we zijn hier twee jaar geleden mee begonnen."
Rechts: Comply Cloud helpt een onderneming bij het bijhouden van voedselveiligheidsprocessen
Het systeem, dat het grootste deel van het tijdrovende papierwerk overneemt, is compatibel met Microsoft, Apple en Google en hoeft niet te worden gedownload.
Hun klanten bevinden zich in heel Zuid-Afrika en hebben te maken met de teelt en bewerking van groenten, fruit en kruiden, bedrijven zoals Nature's Garden, ZZ2, Novasun en anderen.
"Er zijn veel jonge mensen die de sector ingaan, maar ze hebben niet altijd de ervaring," merkt Retha op. Ze geven trainingen zoals die vereist zijn door de vele standaarden zoals HACCP, FSSC, BRCGS, maar ook voor interne controles en leveranciersaudits.
"We bieden training in alle standaarden, een basisintroductie in een specifieke standaard en training in de implementatie ervan. We hebben een SETA-geaccrediteerde begeleider die onze trainingen op afstand organiseert."
Ze merkt op dat in de tien jaar dat ze klanten helpt bij het waarborgen van de voedselveiligheid er nog nooit een terugroepactie van hun producten is geweest, wat niet ongewoon is: vorig jaar werden diepgevroren bonen en roerbakmixen van een grote Zuid-Afrikaanse bewerker teruggeroepen vanwege glasverontreiniging.
Gebruik van ongeregistreerde gewasbeschermingsmiddelen Risicotraining en -beoordeling op het gebied van voedselfraude en voedselveiligheid is een ander aspect van hun werk.
Rechts: bewegwijzering om de herbetredingstijd na het sproeien met gewasbeschermingsmiddelen te reguleren
"In AGF moet je voedselfraude aanpakken en het grootste incident van voedselfraude hier is wanneer telers niet-geregistreerde gewasbeschermingsmiddelen gebruiken op een gewas waarvoor het niet is vastgesteld. Dit is niet alleen illegaal, een teler kan worden vervolgd, maar het heeft ook ernstige gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. Het leidt ook tot resistentieopbouw bij gewassen."
Niet-geregistreerde producten voldoen niet aan gezondheids- en milieunormen met mogelijke gevolgen voor de gezondheid op lange termijn. In het Comply Cloud-platform kunnen spuitregistraties eenvoudig worden ingevuld met behulp van een vervolgkeuzemenu dat alleen de geregistreerde producten voor een gewas bevat, samen met het actieve ingrediënt, de interval vóór de oogst en de reden voor de bespuiting.
Het hangt nog steeds af van de eerlijkheid van de persoon die de spuitregistratie invult, geeft ze toe, maar retailers worden strenger met leveranciers over maximale residutests, zegt ze, en ze staan erop dat hun leveranciers GlobalGAP-gecertificeerd zijn en ze voeren steekproefsgewijs controles op de producten uit die ze ontvangen zonder de leveranciers van tevoren te waarschuwen.
Retha zegt dat ze zich zorgen maakt over de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen en ze merkt op dat de gemeentelijke AGF-markten alle producten accepteren, ongeacht de certificering, en dat er daarom geen controle is op wat er wordt gespoten op bedrijven die niet door GlobalGAP zijn gecontroleerd.
"Er is absoluut een zeer groot risico voor de lange termijn en ik denk dat dit een van de redenen is waarom zoveel mensen kanker krijgen als gevolg van de ongeregistreerde giffen op ons voedsel. Gif kan een groot effect hebben als je ermee werkt en daarom zijn persoonlijke beschermingsmiddelen heel belangrijk, zoals het gebruik van filters waarvan de vervaldatum nog niet verstreken is.
Tenzij ze een afstandsverklaring ondertekenen, wordt iedereen die met gif werkt één keer per jaar op bloed getest, zegt ze, en bij haar klanten hebben deze tests overmatige blootstelling bij sproeiers aan het licht gebracht, waar vervolgens iets aan gedaan kan worden.
"Natuurlijk moet een werknemer ook de juiste beschermende kleding hebben gedragen, dus we geven ook training over veilige omgang met gewasbeschermingsmiddelen. We hebben gezien wat blootstelling aan gif kan doen met werknemers."
Ze beschouwt GlobalGAP als een zeer effectief mechanisme om het sproeien van gewasbeschermingsmiddelen te controleren, hoewel gewetenloze telers het altijd kunnen omzeilen.
De waterkwaliteit wordt regelmatig getest op ziekteverwekkers
Verontrustende daling van de groententeelt
"De laatste tijd merk ik dat veel van onze grote groentetelers minder groenten telen en veel meer graan, voornamelijk maïs, soja en tarwe. Groenteteelt is erg arbeidsintensief in vergelijking met graanteelt. De teeltkosten stijgen alleen maar. Gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest zijn erg duur geworden sinds de oorlog van Rusland. Maar telers verdienen niet meer, sommige van mijn klanten hebben me verteld dat ze de afgelopen vijf jaar dezelfde prijs hebben gekregen."
Een van haar klanten heeft een bedrijf van 800 ha, maar tegenwoordig telen ze er maar 200 ha groenten en ze maakt zich zorgen over de toekomst van de voedselzekerheid in het land.
"Sommige van mijn klanten slapen niet, ze rijden 's nachts rond om pompen aan te zetten als de elektriciteit aangaat. Ik vind dit echt zorgwekkend. Telers proberen gewoon het hoofd boven water te houden."
Voor meer informatie:Retha Faul
Retha Faul Consultancy
+27 83 415 0748
retha.faul@gmail.com
rfcsa.co.za