De Spaanse citrusoogst voor het nieuwe seizoen, dat op 1 september is begonnen, wordt geraamd op 5,754 miljoen ton, zo blijkt uit berekeningen van het ministerie van Landbouw. Dat is 0,4% meer dan vorig seizoen, maar nog altijd 14,4% minder dan het vijfjarig gemiddelde. Het wordt de op één na kleinste oogst van de afgelopen elf jaar.
Van doorslaggevend belang voor deze terugval zijn de algemeen beperkte beschikbaarheid van water, de abnormaal hoge temperaturen tijdens de bloei en vruchtzetting, en bijkomende irrigatiebeperkingen in sommige teeltgebieden door de hittegolven in de zomer.
De sinaasappeloogst wordt geraamd op 2,643 miljoen ton. Dat is 8,2% minder dan vorig seizoen en bijna 24% (-832.000 ton) minder dan het vijfjarig gemiddelde.
De sinaasappel zal, zoals gebruikelijk, de citrussoort met de hoogste opbrengst zijn, met een aandeel van 45,9%, hoewel dat bijna zes procentpunt minder is dan het vijfjarig gemiddelde. 72% van de sinaasappelen behoren tot de Navelgroep.
De oogst van klein citrus zal stijgen naar 1,853 miljoen ton. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar, maar 12,7% minder dan het vijfjarig gemiddelde. Mandarijnen en clementines hebben een aandeel van 32,2% in de citrusteelt. De Satsuma's zullen goed zijn voor 4,3% van deze groep, clementines voor 54% en de rest van mandarijnen en hybriden voor 41,7%.
Na de opbrengstdaling van vorig seizoen zal de citroenoogst zich daarentegen herstellen tot een opbrengst van 1.167.444 ton, wat een record zou zijn (28% meer dan vorig seizoen en 13% meer dan het vijfjarig gemiddelde).
Ook de grapefruitopbrengst zou met een raming van 79.582 ton groter zijn dan die van vorig seizoen (+2%) en dan het vijfjarig gemiddeld (+2,4%).
Spanje is de grootste producent van citrus in de Europese Unie. In de wereld staat het op de zesde plaats. Met een gemiddelde exportwaarde van € 3,3 miljard is Spanje de grootste exporteur van vers citrus in de wereld. Het heeft daarin een aandeel van 25%.
Bron: mapa.gob.es