Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisis in Franse walnotensector

De uitzonderlijke oogst van 2022 en de koopkrachtcrisis heeft ertoe geleid dat de BOB-walnoot uit Grenoble het nu heel moeilijk heeft. Arnaud Rivière, voorzitter van het Franse Interprofessioneel Comité van de walnoot uit Grenoble (CING) – waarin 720 telers en 17 marktdeelnemers, waaronder 2 coöperaties, zijn verenigd – licht de problemen toe waarmee de BOB-walnoot uit Grenoble en de Franse walnootsector worden geconfronteerd. Daarnaast een blik op het verwachte verloop het komende seizoen.

Op 7 september jl. heeft het Franse Interprofessioneel Comité van de Walnoot uit Grenoble (CING) een algemene vergadering gehouden. Die vergadering bood de gelegenheid om enerzijds de resultaten van de acties van het comité van het afgelopen jaar te evalueren en anderzijds om de vooruitzichten voor de volgende oogst die over ongeveer een maand zal beginnen vast te stellen / ©️ginette

2022: een historisch jaar
2022 was volgens Arnaud wat betreft de grootte van de partijen BOB-walnoten uit Grenoble een historisch jaar. "Dankzij de afwezigheid van slecht weer en ziekten was de opbrengst extra groot," zei hij.

Niet alleen bij de BOB-walnoot uit Grenoble was echter sprake van een extra grote opbrengst, in alle Franse boomgaarden was de opbrengst extra groot. Het overschot aan walnoten, in combinatie met de huidige koopkrachtcrisis, heeft geleid tot een zeer gecompliceerde start van de afzet. "Het was heel ingewikkeld om de walnoten te verkopen. Terwijl de opbrengst met 30-40% steeg, daalde de consumptie namelijk met 20 tot 30%. De Franse walnotensector beleefde hierdoor zowel een prijzencrisis als een verkoopcrisis."

Sterke exportconcurrentie
"Een overschot aan walnoten, gecombineerd met een kleinere consumptie van walnoten in heel Frankrijk maakte dat we meer moesten exporteren dan we in een normaal jaar doen. Dankzij onze strategische ligging konden we exporteren naar een aantal van onze Europese buren als Duitsland en Italië, maar we hadden daarbij wel te maken met zware concurrentie." Arnaud pleit daarom voor een terugkeer naar lokaal geteelde Franse walnoten of walnoten uit andere Europese landen. "Het heeft geen zin om walnoten uit Tasmanië, de Verenigde Staten of Chili te importeren voor 20-30 cent/kg!"


©️ginette

"We moeten nu toeslaan"
"De verwachte opbrengst zal wat betreft de grootte weer dichter bij die van een regulier jaar liggen, met een goede kwaliteit en grote maten. Tegelijkertijd kunnen we op dit moment nog niets zeggen over de vraag of de consumptie zal toenemen, afnemen of gelijk zal blijven. Omdat de maten en kwaliteit van de walnoten dit jaar goed zijn en de oogstomstandigheden niet anders dan anders waren, is er goede hoop dat de situatie weer normaal zal worden. We moeten nu toeslaan en zullen er alles aan doen om de kansen te pakken."

Nieuwe communicatiestrategie
Om de consumptie te stimuleren, heeft CING onlangs besloten de communicatiestrategie die werd gehanteerd te herzien door de aanwezigheid op internationale beurzen te versterken. "Vorig jaar hebben we deelgenomen aan Fruit Logistica-beurs in Berlijn, de Macfrut-beurs in Rimini en het Walnut Symposium in Grenoble en dit jaar zullen we aanwezig zijn op Fruit Attraction-beurs in Madrid."

De BOB-walnoot uit Grenoble zal als merk ook meer aanwezig zijn op de verschillende social mediakanalen en op de eigen website, met een "vernieuwd imago" om het grote publiek zo goed mogelijk aan te spreken. "We willen de communicatie met name richten op de lokale teeltgebieden, onze familieteeltbedrijven en consumenten meer over onze werkzaamheden en waarden uitleggen."


©️ginette

Een nieuwe vereniging om de Franse walnoot te verdedigen
Onlangs hebben de telers van de BOB-walnoten uit Grenoble en Walnut du Périgord besloten om hun krachten te bundelen en een nieuwe, meer transversale vereniging op te richten "die alle Franse telers vertegenwoordigt en zo de vertegenwoordiging op nationaal niveau hoopt te verbeteren."

Op 5 september zijn in het departement Isère 200 telers bijeen gekomen om de "vereniging van telers van Zuidoost-Frankrijk" op te richten. Tot nu toe was elk teeltgebied onafhankelijk vertegenwoordigd.

Een ander belangrijk punt is dat, zoals Arnaud uitlegt, "de BOB alleen geldt voor het deel van de teelt die het label heeft gekregen. Voor de walnoot uit Grenoble vertegenwoordigen onze telers nu bijvoorbeeld 60 tot 70% van de geteelde partijen in de regio Rhône-Alpes, maar is er nog 30 tot 40% van de die niet kan profiteren van de voordelen van het label."

Voor meer informatie:
Arnaud Rivière
Comité Interprofessionnel de la Noix de Grenoble
[email protected]
www.aoc-noixdegrenoble.com

Publicatiedatum: