Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Waarom kijkt Spaanse overheid andere kant op terwijl exotentelers zieltogen?"

Door de drastische daling van de mango-oogst die onlangs van start is gegaan, zal "de omzet van alle ketenpartners een duikvlucht nemen", betreurt de Spaanse Vereniging van Tropisch Fruit (AET). En achter deze ineenstorting gaat natuurlijk ook een menselijke component schuil: "We hebben het over telers en hele gezinnen die niet alleen hun inkomen verliezen, maar ook hun kapitaal, het resultaat van generaties hard werk om een teeltbedrijf op te bouwen dat nu verloren dreigt te gaan en in veel gevallen niet meer te herstellen zal zijn." De vereniging betreurt het gebrek aan vooruitziendheid van de overheid: "Het ergste is dat dit alles voorkomen had kunnen worden, als er op tijd actie was ondernomen", zegt Álvaro Palacio, voorzitter van de organisatie.

"We wisten al hoe moeilijk het zou worden, want het vorige seizoen werden er al 60% minder avocado's geplukt. En nu nog eens 70-80% minder dan vorig jaar zal een impact hebben op de economie van een hele regio en veel telers ruïneren. Er zullen weer bomen gerooid worden en percelen aan hun lot worden overgelaten vanwege het gebrek aan irrigatie. En dit terwijl dergelijke situaties vermeden hadden kunnen worden met een vooruitziende blik en met de uitvoering van hydraulische projecten die, in sommige gevallen, eigenlijk al jaren geleden gepland waren. Maar weet je, het pijnlijkste is misschien nog om mannen van tussen de 55 en 65 jaar oud om werk te zien komen vragen. Hun hele leven hebben ze van de tuinbouw geleefd en nu staan ze op straat."

"We mogen niet vergeten dat we dankzij de inspanningen van mensen als hen elke dag groenten en fruit in de supermarkt vinden. Hoe is het mogelijk dat de overheid de andere kant opkijkt terwijl de Axarquía zieltoogt?"

"We hebben infrastructuur nodig, en wel nu"
"We hebben infrastructuur nodig, en wel nu. We hebben het over de bouw van een ontziltingsinstallatie of de omleiding van het geregenereerde water uit Rincón de la Victoria en Peñón del Cuervo. Ze zeiden ons dat we dat geregenereerde water in juni zouden gaan ontvangen, maar op 29 augustus hebben we nog geen druppel gezien. En elke dag telt", zegt hij.

"Voorlopige berekeningen duiden op een oogst van enkele duizenden kilo's. Maar wat wordt het volgend jaar of de daaropvolgende als de droogte aanhoudt en er geen oplossingen worden aangereikt?"

"De teelt dreigt te verdwijnen, vooral avocado, want mango is beter bestand tegen watergebrek. We kunnen zelfs stellen dat tussen de 20 en 30% van de avocadobomen in de Axarquía al verloren is gegaan", klaagt Palacios. "Daarom vragen we vanuit de Spaanse Vereniging van Tropisch Fruit aan de bevoegde overheidsdiensten dat ze sector niet laat zieltogen, want ze gaat een gewisse dood tegemoet als er niet onverwijld actie wordt ondernomen. Er is geen tijd meer voor treuzelen. De speeltijd is voorbij", hekelt Palacios.

"De nodige maatregelen zijn alom bekend. We hebben ze al meermaals aangehaald. Nieuwe voorstellen zijn niet meer nodig. De omleiding van het geregenereerde water van Peñón del Cuervo en Rincón de la Victoria had al moeten plaatsvinden, alsook de aansluiting van het Béznar-Rules-waterbekken op de waterleiding naar Almuñécar. Bovendien hebben we het grootste waterbekken ter wereld recht voor onze voeten liggen: de zee. We hebben de ontziltingsinstallatie echt nodig, dus we vragen met aandrang dat dit project voor eens en voor altijd in gang wordt gezet. Alle rapporten liggen al op de tafel van de overheidsdiensten. Er zijn zelfs meerdere projectvoorstellen ingediend en de gemeente Málaga heeft zelfs al land ter beschikking gesteld voor de bouw van de installatie. We wachten nu al een jaar op de goedkeuring van het project en ondertussen zien we dag na dag onze boomgaarden verder wegkwijnen."

"Niemand kan deze passiviteit begrijpen. En het gaat bovendien niet alleen meer om de tuinbouw, zelfs het water voor menselijke consumptie wordt al gerantsoeneerd. In de regio Vélez-Málaga wordt de watertoevoer voor de huishoudens al 12 uur per dag onderbroken en er wordt gezegd dat als het niet regent, er 18 uur per dag geen water uit de kraan zal stromen in de huizen. Het is niet te vatten dat dit kan gebeuren in Spanje, een land met zoveel hulpbronnen. En nog minder als je ziet dat het op het Canarische eiland La Palma wel mogelijk is om met drijvende ontziltingsinstallaties de bevolking en de bananenteelt van water te voorzien."


Het Viñuela waterbekken, momenteel op 8% van zijn capaciteit

Plannen voor mobilisatie van hele sector
"We hebben een uniek teeltgebied in Europa waar we het meest exquise fruit ter wereld telen en waarvan de kwaliteit wereldwijd gewaardeerd wordt. Naast avocado, mango en cherimoya telen we ook dragonfruit, papaja en passiefruit. In Córdoba is kiwano geplant, er wordt al lychee geteeld..., maar door de droogte hangt alles aan een zijden draadje. En dat terwijl er nog steeds onnoemelijk veel water zomaar naar de zee stroomt in ons land. We moeten er dringend voor zorgen dat we een degelijk waterbeheer op poten zetten, in plaats van telkens hoopvol naar de lucht te kijken als er weer eens een droogteperiode toeslaat."

"De laksheid van de overheid is onbegrijpelijk en daarom zijn we genoodzaakt een mobilisatie van de hele sector voor te stellen met één duidelijk doel: dat alles wat op tafel ligt van oplossingen, binnen de kortst mogelijke termijn wordt gerealiseerd. Er is geen marge meer om nog langer te dralen."

"Ik vertegenwoordig een vereniging, maar ik spreek hier niet als voorzitter, maar als een teler, die net zoals zoveel andere telers met tranen in de ogen zijn land ziet verkommeren", besluit Palacios.

Voor meer informatie:
Asociación Española de Tropicales
Tel: +34 952 96 58 24 (Spanje)
info@asociaciondetropicales.com
https://asociaciondetropicales.net