Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rabobank haalt 'Boeren voor Buren' naar Friesland

Friese boeren gekoppeld aan kwetsbare gezinnen

Rabobank lanceert initiatief ‘Boeren voor Buren’ in Friesland om gezondere voedselkeuzes bij gezinnen met lage inkomens te stimuleren. Het aantal huishoudens in Friesland dat moeite heeft om rond te komen is de laatste jaren explosief toegenomen. Dit leidt tot uitdagingen rond voedselkeuzes voor deze gezinnen, die vaak genoodzaakt zijn te kiezen voor ongezonde en goedkope producten. Vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft Rabobank het voortouw genomen om het succesvolle initiatief ‘Boeren voor Buren’ naar Friesland te halen. In samenwerking met Fjild is er een veelbelovende pilot, onder de naam FjildMarkt, waarbij boeren uit de regio en gezinnen met een klein budget dichter bij elkaar worden gebracht.

Stichting Boeren voor Buren is een non-profitorganisatie die lokale, verse en betaalbare groenten, fruit en kruiden levert aan huishoudens met een kleine portemonnee. Het project is gestart tijdens de coronatijd in Amsterdam, waar het inmiddels succesvol draait. Door de voedselketen zo kort mogelijk te houden, richt de stichting zich niet alleen op armoedebestrijding en gezondheidsbevordering, maar ook op duurzame voedselproductie, waardoor boeren in de regio een eerlijk verdienmodel krijgen.

Fjild speelt een cruciale rol in dit initiatief door lokale boeren te koppelen aan kwetsbare bewoners, waardoor de voedselketen wordt verkort. Hierdoor kunnen boeren een redelijke prijs krijgen voor hun producten en wordt gestreefd naar een gemiddelde prijs die ongeveer 30% goedkoper is dan de reguliere prijs in de supermarkt. ‘Dit draagt bij aan een duurzame en rechtvaardige voedselvoorziening in de regio’, aldus aanjager Theo Jansma.

De primeur van FjildMarkt vindt plaats bij boerderijwinkel Bezigh van de familie De Vries in Kootstertille. De boerderijwinkel heeft al een proefperiode achter de rug en wordt vandaag officieel geopend in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de verschillende initiatiefnemers en wethouder Brinkman van de gemeente Achtkarspelen en wethouder de Pee van de gemeente Tytsjerksteradiel. Voor de officiële opening wordt een ludieke 'miss-verkiezing' georganiseerd, waarin de meest misvormde pompoen wordt gekozen als winnaar. Vertegenwoordigers van de initiatiefnemers en de wethouders kunnen stemmen op hun persoonlijke favoriet. De actie heeft als doel buitenbeentjes en misvormde groenten op een ludieke wijze onder de aandacht te brengen.

Bij boerderijwinkel Bezigh kunnen ook mensen met een kleine beurs terecht voor aardappelen, groenten en fruit van FjildMarkt tegen aantrekkelijke prijzen. Deze producten worden rechtstreeks bij regionale boeren ingekocht, waardoor ze niet alleen goedkoper zijn maar ook nog eens super vers en duurzaam. Het assortiment biedt een scala aan seizoensgroenten, waarmee gezinnen met een klein budget toegang krijgen tot gezonde en voedzame opties. Durk Mous, directeur Rabobank, is verheugd over het succesvolle verloop van deze pilot en hoopt dat er op nog meer plekken in Friesland met dit project kan worden gestart. Door gezinnen met lage inkomens toegang te geven tot gezonde en betaalbare voedselkeuzes, hoopt de bank bij te dragen aan het welzijn en de gezondheid van deze gezinnen. Rabobank is een bank met oog voor de lokale gemeenschap en heeft als missie bij te dragen aan een duurzame en financieel gezonde samenleving. Door middel van het initiatief ‘Boeren voor Buren’ in Friesland wil ze een positieve impact maken op de voedselzekerheid en gezondheid van gezinnen met lage inkomens.

Bron: Fjild

Publicatiedatum: