Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Elk jaar passeert meer dan een miljoen ton groenten en fruit door versmarkt Rungis"

Op uitnodiging van Rungis ging de vertegenwoordiging van de Port of Antwerp-Bruges en gespecialiseerde bedrijven uit de cold chain havengemeenschap op bezoek bij het Frans versmarkt, zo meldt het havenbedrijf.

Vandaag is de markt 234 hectare groot. Je geraakt er enkel binnen met een koopkaart, want de markt is bedoeld voor groothandelaars, zo schrijft Port of Antwerp-Bruges. Er loopt een spoorlijn tot in het midden van de markt. Daar komt elke weekdag een gekoelde trein vanuit Perpignan toe. Die transporteert groenten en fruit uit het mediterrane gebied, in wagons die op 5°C gekoeld zijn. Op termijn willen ze zo meer spoorverbindingen creëren, onder andere naar grote havens zoals Port of Antwerp-Bruges.

Gulle groenten en flink wat fruit
Elk jaar passeert er meer dan een miljoen ton groenten en fruit door Rungis. Het is daarmee de belangrijkste sector van de markt. Vanuit negen paviljoenen en een hoop extra gebouwen zorgen 342 bedrijven voor het verdelen van het fruit over de Franse markt en daarbuiten.

"De paviljoenen voor de verkoop zijn een indrukwekkende mierennest van kopers en verkopers die in een geordende chaos langs eindeloze paletten vol groenten en fruit bewegen, onderhandelen en verhandelen."

Zo bezochten ze 'Compagnie Fruitière', een bedrijf gespecialiseerd in de productie, het vervoer en de distributie van groenten en fruit. Ze hebben grote plantages in Afrika. Daar groeien bananen en ananas die per schip naar Rungis reizen, via Port of Antwerp-Bruges.

Die groenten slaan ze tijdelijk op in een loods waar het altijd 13°C is. Op die temperatuur stabiliseren zowel de ananas als de banaan. Dat is belangrijk, want niet iedereen wil dezelfde banaan. In Parijs gaan mensen bijna dagelijks naar de supermarkt. Daar hebben ze liever rijpe, gele bananen die meteen eetbaar zijn. Op het platteland doet men doorgaans één keer per week inkopen. Daar hebben ze hun bananen liever wat groener.

Bron: Port of Antwerp-Bruges

Publicatiedatum: