De wereldmarkt voor peren vertoont dit jaar enkele interessante trends, gedreven door veranderende prioriteiten en een daling van de oogst in sommige landen. In Nederland zijn de perentelers voorzichtig optimistisch na een lagere verwachte Europese perenoogst, terwijl België een gunstige markt voorziet door een lagere Italiaanse oogst. Duitsland heeft de opkomst van Europese en Turkse partijen peren gezien, die beter presteren dan overzeese import. Italië wordt geconfronteerd met een aanzienlijke daling van de teelt als gevolg van ongunstige weersomstandigheden, wat kan leiden tot bevoorradingstekorten. In Spanje is de markt levendig dankzij de sterke vraag naar uitgelezen perenrassen en het verminderde Italiaanse aanbod. In Zuid-Afrika wordt verwacht dat de perenexport lager zal zijn dan vorig jaar, maar de valutadynamiek biedt een lichtpuntje. De Chinese perenboomgaarden blijven onaangetast door overstromingen en de provincie Hebei verwacht een consistente opbrengst. In Noord-Amerika daalt de perenoogst in Washington licht, terwijl de perenexport van Argentinië verschuift naar nabije Latijns-Amerikaanse bestemmingen, weg van de Europese markt.
Nederland: Hoge verwachtingen bij perentelers na lage Europese oogstramingen
De lagere Europese perenoogst zorgt voor hoge verwachtingen bij de Nederlandse perentelers. "En dan zijn er zelfs geluiden dat de ramingen in België nog naar beneden bijgesteld worden. Tegelijkertijd kan er veel geroepen worden, maar de peren moeten ook nog verkocht worden. Daar zullen we de komende tijd de middenweg in moeten vinden tussen de verwachtingen van de telers en klanten", constateert een Hollandse perenverkoper. “Hoe het seizoen er daadwerkelijk uit gaat zien, moet de komende tijd gaan blijken. Maar de prijzen zullen sowieso op een hoger niveau gaan starten dan vorig jaar. En de retailers begrijpen ook wel dat de peren tussen de 10 en 20 cent duurder zullen zijn, maar een prijsverdubbeling zal niet aan de orde zijn. De peer blijft toch een commodity waar veel acties in plaatsvinden."
"In mijn optiek zit de grootste uitdaging in een totaal verschillend aanbod ten opzichte van vorig jaar. Er wordt veel naar de oogstprognoses gekeken, maar we hebben ook een heel andere maatverdeling. De peren zijn grover en het aandeel klasse II zal groter uitvallen. Vorig jaar was vrijwel elke partij peren geschikt om te verpakken voor een discountsupermarkt, maar er zit nu veel meer onderscheid tussen de partijen. Door de grotere kwaliteitsverschillen zal de prijs per partij ook veel meer variëren. Ik verwacht dat de Comice-peren dit seizoen binnen no time door Italië zullen worden afgenomen. Ook zie ik veel ruimte voor de Lukassen-peer. Als de verwachtingen voor de Conference-peer hoog zijn, loopt de Lukassen vaak goed."
België: Goede oogstverwachting en problemen in Italië voorspellen goede markt voor Belgische peren
“Er zit een hele mooie Belgische oogst aan te komen”, vertelt een Belgische handelaar. “Kijkend naar de volumes is het een beetje afhankelijk per streek. Net als bij de kwaliteit zijn er wat percelen die geleden hebben onder de vorst van het voorjaar, waardoor er wat minder fruit aan de bomen hangt. Echter gaan we bij veel percelen die er minder van hebben gemerkt een volle oogst zien. In combinatie met mindere prognoses uit, met name, Italië zorgt het voor een hoge verwachtingswaarde onder telers.”
“In Italië is een groot deel van de oogst mislukt. Ik hoor vanuit mijn contacten in Spanje dat het er daar wel beter uitziet dan er in de zomer verwacht werd, maar met de Italiaanse markt hebben we er een mooie markt bij. Er ging sowieso al veel naar Spanje toe, maar Italië kan nu ook bijna niet exporteren. Dat zorgt voor mogelijkheden in de landen die normaal gesproken bij de Italiaanse peren uitkomen.”
Duitsland: Europese en Turkse partijen bevoordeeld ten opzichte van import van overzee
De aanwezigheid van Italiaanse, Franse, Spaanse en Turkse producten nam toe, aldus een federaal instituut. Franse rode Williams Christ en Williams Christ uit Italië, Duitsland en Frankrijk werden aan het productassortiment toegevoegd. Qua kwaliteit waren de Europese en Turkse partijen zeker in het voordeel ten opzichte van de import uit het buitenland. De tekorten namen toe bij de laatste, waardoor de Zuid-Afrikaanse en Chileense partijen vaak met korting moesten worden verkocht. Over het geheel genomen gingen de prijzen eerder omlaag dan omhoog, omdat de vraag niet bijzonder sterk was. De Duitse Clapps Liebling en Williams Christ hebben tot nu toe slechts sporadisch hun intrede gedaan en zijn niet verder gekomen dan een aanvullend karakter. In Noord-Duitsland waren de eerste partijen peren uit Zuid-Duitsland beschikbaar met goede kwaliteiten, aldus een groothandelaar. Daarnaast haalden peren uit Italië en Zuid-Afrika luxeprijzen op de groothandelsmarkt in Wenen.
Frankrijk: Lagere volumes peren
Ramingen voorspellen een kleine oogst voor Franse peren dit jaar, als gevolg van het rotatiefenomeen. Er wordt 105.000 ton geraamd voor het seizoen van 2023, een daling van 28% ten opzichte van vorig jaar. Sommige telers (afhankelijk van de regio) zijn getroffen door ongunstige weersomstandigheden, met name hagelbuien.
Het verkoopseizoen van 2023 is begin augustus begonnen met het Guyot-ras. Voorlopig is de consumptie nog geconcentreerd op zomerfruit, maar dit zou de komende weken moeten toenemen.
Italië: Daling van de teelt tot 50%
Het is momenteel een moeilijke situatie voor de perensector in Italië. De trend in de zomerteelt is al duidelijk, met een daling van de oogst met minstens 50%. De voorzitter van een telersvereniging in Noord-Italië zegt dat de Carmen en Santa Maria rassen eind juli werden geoogst, terwijl William sinds half augustus wordt geoogst. De prijzen zijn erg hoog omdat er niet veel product is, maar de telers hebben geen inkomen omdat de opbrengsten erg laag zijn. En de herfstoogst zal naar verwachting nog kleiner zijn, met een daling van ongeveer 80%. Dit is te wijten aan weersomstandigheden zoals vorst, hagel en overstromingen, maar ook aan ziekten die worden veroorzaakt door het gebrek aan chemische gewasbeschermingsmiddelen.
De gegevens van Prognosfruit, die betrekking hebben op 10 juli, laten een duidelijk tekort zien voor Italië, voornamelijk als gevolg van de vorst begin april, die de teelt ernstig heeft aangetast. Op nationaal niveau wordt 187 duizend ton verwacht, -63% ten opzichte van 2022 en -7% ten opzichte van 2021, de laagste teelt ooit. Deze cijfers houden geen rekening met de verdere ernstige schade aan de gewassen als gevolg van de extreme weersomstandigheden in de tweede helft van juli. Als gevolg daarvan zal het aandeel verse producten naar verwachting verder dalen.
In Emilia Romagna werd de teelt geraamd op 105.000 ton, meer dan 60% lager dan het jaar ervoor en zelfs lager dan in 2021. Dit is ook te wijten aan de afname van het areaal, die vooral uitgesproken is in de overgang van 2022 naar 2023. De situatie is ook niet goed in de andere regio's van Italië, waar aanzienlijke dalingen worden geregistreerd.
Spanje: Levendige markt voor de meeste rassen
De perenoogst is een paar weken geleden begonnen in het noordoosten van Spanje, met een goede vraag en interesse op de Europese markt, deels als gevolg van de daling van de Italiaanse teelt. Volgens een handelaar is er een zeer levendige markt voor de rassen Ercolini, Blanquilla, Williams en Conference, en dit wordt ook weerspiegeld in de prijzen, omdat iedereen zich wil verzekeren van de aanvoer van deze producten. In het geval van Conference-peren worden normale volumes en een goede kwaliteit verwacht in België en Nederland, waardoor Spaanse handelaren vrezen voor een sterke druk op de Spaanse markt als de binnenlandse perenprijzen omhoog schieten. De kwaliteit van de Spaanse Conference is goed, maar het ontbreekt aan ruwschilligheid, wat een handicap kan zijn om te concurreren met de Belgische en Nederlandse peren. De Europese perenopbrengst zal de op één na laagste ooit zijn, hoewel Spanje (+25%, 296.000 ton) zijn productiecapaciteit gedeeltelijk heeft hersteld. Commercieel gezien wordt een vlot verkoopseizoen verwacht, met duidelijke tekorten voor sommige rassen als gevolg van de klimatologische problemen die sommige teeltgebieden zwaar hebben getroffen.
Zuid-Afrika: Perenexport tot 20% lager dan vorig jaar
De perenboomgaarden in de Westkaap staan op het punt van bloeien en te oordelen naar de bloemknoppen ziet de bloei er uitstekend uit, maar er kan nog veel gebeuren als de vruchten zich zetten en ontwikkelen. "Wat we aan de bomen zien hangen, ziet er echt veelbelovend uit", zegt de technisch adviseur van een van Zuid-Afrika's belangrijkste producenten van hardfruit. "De dammen zijn vol, het klimaat is gunstig, maar we weten inmiddels dat we de kippen niet moeten tellen voordat ze uitgebroed zijn."
In augustus begonnen de Europese tarieven voor Zuid-Afrikaanse peren te lopen, waardoor de Forelles nu naar het Midden- en Verre Oosten gaan. Zuid-Afrikaanse exporteurs sturen product naar China, Hong Kong, India, het Midden-Oosten, Maleisië en een beetje Singapore. Rusland neemt vooral Packhams af, maar de volumes zijn de laatste jaren sterk gedaald.
"De prijzen in buitenlandse valuta zijn hoger dan vorig jaar en de munt is zwakker. Het nettoresultaat voor de teler is dus eigenlijk heel positief. Het negatieve is dat we dit jaar minder fruit hebben gehad. Als we de oogst van vorig jaar hadden kunnen hebben met de prijzen van dit jaar, zou dat echt een succesverhaal zijn geweest."
Hagel in de Langkloof nam peren weg van een oogst die, zonder hagelschade, al 10 tot 15% kleiner zou zijn geweest dan 2022, denkt hij. Vorig jaar had een warme zomer na een vorige winter die niet zo koud was als de huidige. De huidige exportoogst van peren werd geschat op bijna een vijfde lager dan de vorige oogst.
China: perenboomgaarden in Hebei niet getroffen door grote overstromingen
Het perenseizoen in China is net begonnen, met nieuwe peren die vanaf juli op de markt komen. De provincie Hebei in het noordoosten van het land is een belangrijke perenteeltregio. Op dit moment heeft Hebei een areaal van meer dan 100.000 hectare, met een jaarlijkse oogst van 3,6 miljoen ton peren. Vorig jaar exporteerde de provincie een recordhoeveelheid van 150.00 ton peren.
Volgens een perenteler en exporteur uit Hebei hebben de grote overstromingen die Beijing en Hebei in de eerste weken van augustus hebben getroffen, geen invloed gehad op de perenboomgaarden in de regio.
Grote temperatuurschommelingen van meer dan 15 graden in april en mei hadden ook geen grote invloed op de kwaliteit van het fruit. De meeste peren worden in het midden van de lente in zakken gestopt tot aan de oogst. Het had echter wel een klein effect op de bestuiving, waardoor de oogst naar verwachting 10% lager zal uitvallen.
Volgens een andere perenteler is de perenkwaliteit dit jaar erg goed. Het warme weer van de afgelopen weken had geen negatief effect op het gewas. Hij verwacht dat de oogst vergelijkbaar zal zijn met die van het seizoen 2022.
Noord-Amerika: Lichte daling perenoogst ten opzichte van vorig jaar
De perenoogst is in Washington begonnen met Bartlett en Starkrimson, met andere rassen in het verschiet. "De oogst was op tijd, zoals we normaal midden augustus beginnen", zegt een verlader.
Deze start volgt op een goed groeiseizoen in de staat met een ideale lente die overging in een koelere juni en juli - optimaal weer voor de groei, grootte en kleur van het fruit. "De warme mei had een beetje invloed op de peren. Ze vielen na de bloei terug, wat de volumes van bepaalde rassen beïnvloedde. Over het algemeen zien we dat de perenoogst lager zal zijn dan vorig jaar."
Eén ras die dat ondervond, waren de groene en rode Anjou-peren. Bosc peren, die een on-off jaar groeipatroon hebben, hebben een goed jaar en zullen dus een grotere aanvoer krijgen.
Ondertussen zullen promoties waarschijnlijk de peren in beweging houden. Promoties zullen ook belangrijk zijn omdat Californië dit seizoen waarschijnlijk later zal oogsten vanwege het ongebruikelijke lenteweer. "Het zal waarschijnlijk leiden tot een kleine overlap tussen zomerperenpromoties en de vraag of retailers die uit Californië of Washington willen halen," zegt de verlader.
Argentinië geeft voorrang aan nabijgelegen bestemmingen bij de perenexport
De export van peren uit Río Negro en Neuquén heeft in de eerste helft van 2023 een opleving laten zien, waarmee de neerwaartse trend van de afgelopen jaren voor de periode januari-juni werd doorbroken.
Zoals wordt bevestigd door de meest recente statistieken voor juni 2023, gepubliceerd door een brancheorganisatie, vertegenwoordigen de bijna 231.000 verscheepte tonnen een stijging van 14,8% ten opzichte van de 201.090 ton die Argentinië in de eerste helft van 2022 exporteerde; ze liggen echter nog steeds onder de 242.084 ton die het land in dezelfde periode van 2021 exporteerde.
De jaar-op-jaar stijging van de zendingen naar de belangrijkste traditionele bestemmingen voor Argentijnse peren valt op: Brazilië, waarnaar het land bijna 79.000 ton heeft verscheept, heeft 41% meer fruit ontvangen, en Rusland heeft zijn aankopen met 34% verhoogd tot meer dan 50.600 ton.
Hoewel een diepere analyse van de export per land ons in staat stelt om in 2023 een duidelijke trend te zien in de export van Argentijnse peren; en dat is dat, terwijl de zendingen naar Europa jaar-op-jaar zijn gedaald, er een opmerkelijke stijging is in de zendingen naar Latijns-Amerikaanse landen, zodat geconcludeerd kan worden dat Argentinië in 2023 voorrang geeft aan de dichtstbijzijnde bestemmingen binnen zijn eigen continent.
Zo zijn er stijgingen in zendingen naar Peru (42%), Mexico (47%), Paraguay (315%), Bolivia (18%), Ecuador (430%) of Colombia (27%); terwijl de Europese markt aanzienlijke dalingen laten zien, zoals Italië (-25%), Nederland (-56%), Frankrijk (-47%), Duitsland (-33%), het Verenigd Koninkrijk (-19%), Letland (-84%) of Spanje (-49%).
Volgende week: Overzicht wereldmarkt druiven