Er komt mogelijk een uitdagend Turks appelseizoen aan, zegt Alp Eren Yaprak, commercieel verantwoordelijke bij exporteur Engin Tarim. "De Turkse appeloogst lijkt gemiddeld en vergelijkbaar met vorig seizoen. Aan de andere kant hebben frequente, ongunstige weersomstandigheden sinds het voorjaar de kwaliteit van het gewas negatief beïnvloed. Dit heeft geleid tot aanzienlijk minder appelen van exportkwaliteit. Sterke vorst in het voorjaar en ongewone hagelbuien tot half juli waren de belangrijkste oorzaken."
Dankzij beschermende netten zijn de boomgaarden van Engin Tarim grotendeels gespaard gebleven, al is ook bij hen een percentage appelen van mindere kwaliteit. "Al onze boomgaarden zijn bedekt met hagelnetten en 80% van het areaal werd beschermd tegen vorst met windmachines en sproeisystemen, dus we hebben ons beter kunnen beschermen dan veel andere telers. Maar toch werden ook wij getroffen. En we zijn nog niet op het droge, want de aanhoudende hitte is meer dan de bomen aankunnen, net voor de oogsttijd. Als het uitzonderlijk warme weer in het Middellandse Zeegebied aanhoudt, zal het geen verrassing zijn als de appelmaten klein uitvallen."
De Turkse exporteur teelt de rassen die in de nabije toekomst het populairst zullen zijn. Dit betekent onderzoek doen en ervoor zorgen dat de nieuwe rassen goed van tevoren worden aangeplant, legt Yaprak uit. "Vooral de laatste twee jaar hebben we veel tijd besteed aan het bestuderen van de rassen van de toekomst, in termen van marktvraag, smaak, houdbaarheid en geschiktheid voor onze omgeving. We zijn partnerschappen aangegaan met topveredelaars in de wereld en hebben ons aangesloten bij clubrassen waarvan we denken dat ze in de nabije toekomst de markt zullen domineren. We hebben er al een aantal geplant, meer dan vijf nieuwe rassen. We zullen daarmee doorgaan en ook alles zorgvuldig evalueren om voorbereid te zijn op de toekomstige vraag op alle markten. Dit geeft ons een sterke voorsprong op de wereldwijde concurrentie en biedt onze klanten de luxe om de trends voor te blijven."
Hoewel Engin Tarim zich vooral op de markt in India richt, zijn ook andere Aziatische landen belangrijk voor de Turkse exporteur. "India is onze sterkste markt, met zijn enorme vraag naar Red Delicious. De Golfstaten komen op de tweede plaats omwille van de geografische nabijheid. Direct daarna komt Zuidoost-Azië, ook al heeft Turkije slechts protocollen met een zeer beperkt aantal ASEAN-landen. De groeimarkten daar, zoals Vietnam, Indonesië en de Filipijnen, zijn nog steeds niet bereikbaar voor de Turkse appelen. En onze rijzende ster is Afrika, waar we onze activiteiten in Kenia hebben geconcentreerd. Dankzij onze wereldwijde avocado-activiteiten hebben we een sterk logistiek en verkoopteam op ons kantoor in Kenia. Elk seizoen verhogen we nu onze export naar Afrika. We hebben hoge verwachtingen van de Afrikaanse markt in de toekomst."
Het Turkse seizoen is pas begonnen, dus de vraag moet eigenlijk nog op gang komen. De meest populaire rassen zijn nog niet beschikbaar. "Het seizoen is erg vroeg begonnen en toch is de vraag al sterk, vooral uit India. Daar zijn een paar redenen voor. Ten eerste is er het gebrek aan appelen van goede kwaliteit op de markt, met name van Red Delicious, Granny Smith en Golden, onze belangrijkste rassen. De tweede reden is de sterke prestatie van Turkse appelen in de afgelopen vijf tot tien jaar op de exportmarkt. Naast uitbreiding in bewezen markten willen we echter ook veel nieuwe markten betreden. We verwachten zelfs het voortouw te kunnen nemen in enkele van deze nieuwe markten, zoals Vietnam, Taiwan, de Filipijnen en Indonesië, aangezien we die landen toch vrij goed kennen. Colombia heeft zich vorig jaar opengesteld voor Turkije en we geloven dat als we ons daarop toeleggen, we de komende jaren kunnen groeien in Midden-Amerika."
"We verwachten dit jaar een zeer uitdagend seizoen. Er zijn veel externe factoren die van invloed zijn op het komende seizoen. De wereldwijde recessie is een feit, we hebben dat vorig jaar echt gevoeld. Mensen draaien ieder dubbeltje drie keer om en zijn heel selectief wat eten betreft. Een andere uitdaging is het klimaat. Dat wordt duidelijk een probleem. We hopen dat er betere en sterkere maatregelen zullen worden genomen tegen klimaatverandering. Alle telers zouden van zich moeten laten horen, aangezien hun levensonderhoud ervan afhangt", besluit Yaprak.
Voor meer informatie:
Alp Eren Yaprak
Engin Tarim
Alperen.yaprak@engintarim.com.tr
https://www.engintarim.com.tr/