Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaap Nieuwenhuijse: "Integratie binnen bestaande lijn was voor ons een must"

Jonika optimaliseert uiensorteerlijn met vijf Quality Graders van Flikweert Vision

Tholen - Al jaren oriënteert uienverpakker Jonika uit Oostdijk zich op de mogelijkheden rond optische lezen/sorteren. "We waren op zoek naar een systeem dat binnen onze bestaande lijn geïntegreerd kon worden, omdat we de opstelling en routing niet wilden veranderen", vertelt Jaap Nieuwenhuijse. De Quality Grader van Flikweert Vision bood uitkomst. Vanaf maart dit jaar werkt Jonika met één optische kwaliteitssorteerder in de sorteerlijn en de komende maanden wordt het hele sorteerproces geoptimaliseerd met een vijftal Quality Graders en een nieuwe schudsorteermachine van Petech Machinery.

"We hebben een aardappelverwerker bezocht die met de Quality Grader werkt en waren meteen enthousiast. We hebben ervoor gekozen om geen proefopstelling te plaatsen, maar de machine gelijk in het sorteerproces te plaatsen. Eerlijk gezegd hebben we vanaf dag één versteld gestaan over de werking. We zijn gedurende de oude oogst gestart en de machine gooide vrijwel meteen alle slechte uien eruit. Daarbij leert de machine dankzij de kunstmatige intelligentie die de uien beoordeelt, nog dagelijks bij", vertelt Jaap.

"Daarbij zijn we erg blij dat we de machine binnen de huidige lijn konden plaatsen. Bij alternatieven moet je al snel je hele fabriek verbouwen. Deze machine is heel compact en heeft relatief weinig onderhoud nodig. Voor ons reden om er volop in te investeren met een vijftal machines. We zien de uitbreiding met veel vertrouwen tegemoet. Met de vijf machines hebben wij voldoende capaciteit en mogelijkheden om naar wens uien te kunnen verwerken."

De Quality Grader maakte de afgelopen jaren vooral een opmars in de (poot)aardappelensector, al hebben de ontwikkelaars de afgelopen jaren ook de nodige kennis in de uiensortering opgedaan. "We zijn blij met de gelegenheid die Jonika ons gaf om de machine direct in het proces te testen. Dat is voor een goede kwaliteitsbeoordeling een must. Hun feedback heeft ons daarin enorm goed geholpen", vertelt Martijn Flikweert.

"Met name de praktische toepasbaarheid van de machine in de bestaande lijn maakte de investering voor Jonika aantrekkelijk. Een traditionele sorteerlijn bevat vaak een voorleeskamer en een nacontrole. Met onze Quality Grader kunnen we het voorleesgedeelte vervangen en daarbij hebben we vaak niet veel extra ruimte nodig, terwijl we wel de nodige handjes vervangen", vertelt Martijn.

"Het mooie is dat we op de lijn bij Jonika inmiddels rode en gele bewaaruien, importuien en plantuien hebben gesorteerd. “Kenmerken en daarom is het belangrijk dat het beoordelingsmodel van de machine snel leert. Onze expertise die we in de aardappelsector hebben opgebouwd versnelt dit proces. De machine is in staat gebleken om in korte tijd de kwaliteit van gele en rode uien te selecteren."

De potentie in de Nederlandse uiensector is groot, aldus Martijn. "In Nederland worden gigantisch veel uien verwerkt en arbeid is een hoge kostenfactor, naast het feit dat het ook nog eens uitdagend is om goede mensen te vinden. De machine heeft nooit een slechte dag. Doordat de ui draait onder de camera en de machine nooit afgeleid is, zien onze camera's veel meer dan de mensen die aan de band staan."

"Onze focus ligt heel nadrukkelijk op het maken van een uiterst nauwkeurige kwaliteitssortering, die naadloos aansluit bij de wensen van de klant. Wat daarbij erg belangrijk is het bedieningsgemak. Het is voor ons de uitdaging om elke partij uien naar wens van de klant op kwaliteit te kunnen sorteren, met een minimale bedieningsinput van de klant. Aan deze uitdaging wordt bij ons door het hele team keihard gewerkt", besluit Martijn.

Voor meer informatie:
Jaap Nieuwenhuijse
Jonika
2de Vlietweg 26
4415 AG Oostdijk
+31 (0)113 50 21 20
jaap@jonika.nl
www.jonika.nl

Flikweert Vision Technologies
Oude Nieuwlandseweg 7
4305 NE Ouwerkerk
Tel +316 15 69 45 17
martijn@flikweertvision.nl
www.flikweertvision.nl