Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoogleraar Erik Scherder spreekt ruim 70 leden toe tijdens Agro Businessclub Westland

"Lekker lui dagje? Sneu voor je!"

Nieuwe uitdagingen en moeite doen, dat is goed voor ons brein. Een gevarieerde dag en elkaar complimenten geven. "Zo houden we onze hersenen actief", zegt neurowetenschapper en hoogleraar Erik Scherder die afgelopen woensdag bij Agro Businessclub Westland te gast was. Ruim 70 leden en genodigden hebben met aandacht geluisterd en gaan met de nodige nieuwe informatie, ideeën en energie naar huis. "Te gebruiken voor zichzelf, maar juist ook in de verantwoordelijkheid als werkgever. Iedereen heeft baat bij een positieve, mentale gezondheid. Maar ook dat vraagt om moeite doen, zowel fysiek als mentaal."

Erik Scherder is een Nederlandse hoogleraar aan de Vrije Universiteit. Hij is gespecialiseerd in neurowetenschap en de relatie tussen hersenen en gedrag. Daarnaast is Erik Scherder een veelgevraagd spreker en media figuur en verschijnt regelmatig in televisie- en radioprogramma’s, zoals in het verleden bij De Wereld Draait Door. Ook is hij actief als ambassadeur voor de hersenstichting en de Alzheimerstichting.

De bijeenkomst begint met een ‘warming up’ zoals Erik deze noemt. Hoe werken de hersenen? Hoe zien ze eruit? En in welk deel van de hersenen gebeurt wat? Hij neemt ons mee in de verbindingen en functies. Later gaan we de diepte in. Kern van het verhaal is: moeite doen! Door moeite te doen houden we ons brein actief. Elke half uur, drie minuten bewegen vermindert de kans op insuline en hart en vaat ziektes. Ook naar buiten kijken, wandelen en zelf nadenken houdt ons scherp en stimuleert bijvoorbeeld creativiteit.

Kleine aanpassingen in ons dagelijks bestaan kunnen al helpen om onze hersenen beter te laten werken. Zet de navigatie bijvoorbeeld eens niet aan of pak de fiets i.p.v. de auto. Erik neemt het publiek in het Rabotorium in het World Horti Center volledig mee. Zo zoekt hij continu contact met de vraag of het nog duidelijk is, worden er veel vragen gesteld en neemt hij het publiek zelfs drie minuten mee in een oefening: In een squat met je armen een woord schrijven. Een intensieve maar nuttige oefening wat bij het hele publiek een glimlach op het gezicht tovert.

Bij tot rust komen staat de hoogleraar ook stil. We kennen het allemaal, in de drukte van de dag komen we niet altijd op creatieve en nieuwe ideeën. S ’avonds in de supermarkt of onder de douche komen ze wel naar boven. Dit komt door ons default mode network. Dit is het creatieve netwerk wat wordt geactiveerd als we tot rust komen. "Neem die rust dus ook", zegt Erik Scherder. Wandel eens tijdens je werkdag of kijk, zonder iets te doen, naar buiten.

De boodschap voor het publiek, laat je medewerkers zelf nadenken, bewegen en vooral moeite doen. Zo houden we ons brein jong en actief.

Voor meer informatie:
Agro Businessclub Westland
[email protected]
www.agrobusinessclubwestland.nl

Publicatiedatum: