Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse Dittmeyer teelt blauwe bessen in buurt Bordeaux

Op 1 juni werden de eerste blauwe bessen van het seizoen geplukt op de Franse locatie van Dittmeyer's Frucht-Plantagen GmbH & Co. KG. Het bedrijf Dittmeyer is sinds het einde van de jaren '80 betrokken bij de blauwe bessenteelt in de dennenbossen ten zuiden van Bordeaux. Ondertussen beslaat de plantage met de naam 'Domaine des Myrtilles' ongeveer 90 hectare. Directeur en 'blauwe bessenteler van het eerste uur' Clemens Dittmeyer sprak met ons over de ontwikkeling van de Franse blauwe bessenmarkt.

Ondanks de geografische nabijheid van de Franse binnenlandse markt, werden de daar geteelde blauwe bessen jarenlang voornamelijk beschouwd als een exportproduct. "Ongeveer vijf jaar geleden slaagden we erin om onze blauwe bessen op de lijst van het 'Grand Frais' filiaalnetwerk te krijgen. Dat was de eerste vonk voor markttoegang tot de Franse retail. Ondertussen hebben we het punt bereikt waarop andere supermarktketens interesse hebben getoond in onze lokale blauwe bessen. Met een totale jaarlijkse consumptie van 6.000 ton loopt Frankrijk echter nog steeds achter op Duitsland met ongeveer 80.000 ton en Groot-Brittannië met ongeveer 65.000 ton," zegt Dittmeyer.


Ewelina, Clemens en dochter Pauline Dittmeyer staan samen aan het roer van het familiebedrijf.

Daarom is de binnenlandse blauwe bessenteelt ook beperkt, vervolgt hij. "Grofweg bedraagt het totale areaal ongeveer 200 hectare, wat erg weinig is vergeleken met de grote teeltlanden Spanje met 4.000 hectare en Marokko met bijna 5.000 hectare. Met een areaal van 90 hectare vertegenwoordigen we ongeveer de helft van de totale Franse teelt van blauwe bessen. Tegelijkertijd zijn alleen Portugese producten en de laatste, kleinere hoeveelheden uit Spanje in de schappen te vinden. We adviseren onze klanten in de retail nu om van Spanje over te stappen op lokale producten. We worden geholpen door het feit dat Franse consumenten waarde hechten aan lokale producten."

Bescherming van fruit en rassenkeuze
De komende zes weken wordt er bijna 500 ton geoogst voor de verse markt. "Uiterlijk 20 juli zullen we de laatste partijen op de markt brengen," zegt Dittmeyer. Om de bessen te beschermen tegen het wisselvallige en soms extreme weer in Zuid-Frankrijk, is er de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in beschermende maatregelen. Dittmeyer: "Na de laatste investeringen groeit en bloeit er nu in totaal 24 hectare in tunnels en nog eens acht hectare onder vorstbeschermende irrigatie. Dit komt dus overeen met meer dan een derde van onze totale plantage. We zijn de lente nu ook goed doorgekomen, in tegenstelling tot voorgaande jaren, en hebben geen schade of verliezen geleden."

Om in de toekomst het hoofd te kunnen bieden aan klimaatverandering, vertrouwt het bedrijf ook op een breed assortiment rassen. Volgens Dittmeyer is risicospreiding hier het motto. "Een ras als Legacy is relatief gevoelig voor vorst, maar kan goed tegen de hitte. Geen enkel ras is hetzelfde. Begin jaren '90 hadden we bijvoorbeeld Patriot, toen een gevestigd ras in Duitsland en Nederland, ook in Frankrijk geplant, maar daar werkte het helemaal niet."


Blauwe bessen in Zuid-Frankrijk

Geleidelijke groei
Ondertussen, zegt hij, stappen Franse supermarkten over op grotere verpakkingen. "Mensen stappen steeds meer over van bakjes van 100-125 gram naar eenheden van 250 en 300 gram, wat wij ook actief willen stimuleren. We proberen de markt ook te bewegen om in de toekomst grotere verpakkingen aan te bieden, zoals 500 gram of meer, maar zover zijn we nog niet. Het is echter een kwestie van tijd: de markt voor blauwe bessen groeit, maar merkbaar langzamer dan in de buurlanden," besluit Dittmeyer.

Voor meer informatie:
Clemens Dittmeyer
Dittmeyer´s Frucht-Plantagen GmbH & Co. KG
Langelohstraße 134a
D – 22549 Hamburg, Duitsland
Tel: +49 40 809947-44
[email protected]
www.dittmeyer.com

Publicatiedatum: